Paul Somohardjo: ‘We gaan clean sweep houden in Commewijne’

‘We gaan een clean sweep houden in Commewijne. Geen enkele partij komt tussen ons’, verduidelijkt PL-voorzitter Paul Somohardjo tegenover Dagblad Suriname. Hij is zich ervan overtuigd dat alle 4 partijen (KTPI, VHP, NPS en PL) voldoende stemmen zullen behalen om gekozen te worden. Dat het VHP-assembleelid Sheilendra Girjasing het opneemt voor de PL door te stellen dat een kleine partij als de KTPI niet op nummer 1 kan staan, hierin kan Somohardjo zich niet terugvinden. Hij stelt Girjasing gerust dat alle 4 partners binnen zijn na 25 mei 2015. Bij de afgelopen verkiezingen had de KTPI met de Megacombinatie meegedaan aan de verkiezingen. Zij hadden 2 kandidaten in Commewijne. Hubert Asmowiredjo, die op nummer 1 stond, behaalde 477 stemmen en Rame Amatsoerdi, die op 3 was, eindigde met 1.369 stemmen.
PL zou beide posities kunnen handhaven in Commewijne
Volgens Somohardjo heeft de KTPI haar stempel al gedrukt in Commewijne. Hij stelt Girjasing gerust dat er beslist geen dreiging op komst is door de KTPI op nummer 1 te plaatsen. VHP staat op nummer 2, terwijl de NPS en de PL respectievelijk op de nummers 3 en 4 staan. Somohardjo is zich ervan bewust dat de PL beide posities in Commewijne, zowel 1 als 4, zou kunnen handhaven, maar in het belang van de samenwerkende partijen heeft hij het nummer 1 afgestaan aan de KTPI. Bij de afgelopen verkiezingen was de PL als partner in de combinatie Volksalliantie de verkiezingen ingegaan. Ronny Tamsiran, die op nummer 1 was, behaalde 645 stemmen en Hendrik Sakimin, die op nummer 4 was, behaalde 3.293 stemmen. Somohardjo benadrukt dat de PL altijd 2 zetels heeft gehad in Commewijne. Toen zij in Nieuw Front-verband de verkiezingen inging in het verleden, was de PL altijd verzekerd van 2 zetels in Commewijne.
Wanica en Paramaribo nog niet afgerond
In Wanica en Paramaribo is de positieverdeling tussen de samenwerkende partijen nog niet afgerond. In Marowijne heeft de PL ook een kandidaat. Zij staat op nummer 2, terwijl de BEP op nummer 1 staat en de NPS op nummer 3. Het is al bekend dat dokter Koendjbiharie de DNA-kandidaat van de PL wordt. Bij de afgelopen verkiezingen had de PL 3 kandidaten in Marowijne. Don Tosendjojo behaalde 601 stemmen, Patricia Kajoeramarie behaalde 97 stemmen en Tjon Atjoen Antonius behaalde er 402. Somohardjo beweert dat hoewel Tosendjojo ‘gekaapt’ is door de Abop en als minister van Handel en Industrie is geplaatst, de PL-achterban in dit district nog van kracht is. Slechts Tosendjojo zou voor de Abop gekozen hebben.
Nummer 2 in Nickerie, Coronie en Saramacca
PL heeft zowel in Nickerie, Coronie als in Saramacca de nummer 2 positie op de kandidatenlijst. Somohardjo is zich ervan verzekerd dat hij zijn 6 zetels zal kunnen behouden. Zijn streven is erop gericht dat de politieke partijen op eigen kracht zetels binnenhalen en niet over de ruggen van andere partijen heen. Het verwijt dat de KTPI over de rug van de NDP stemmen heeft behaald bij de afgelopen verkiezingen, is vaker door de NDP geworpen in het gezicht van de KTPI.
Iedereen moet zijn zetels behouden
De PL-voorzitter benadrukt ook dat het streven van de samenwerkende partijen erop gericht moet zijn om het aantal zetels dat zij hebben, te behouden en te werken naar meer zetelwinst. Indien volgens deze strategie van de PL-voorzitter wordt meegedaan aan de verkiezing, is de combinatie van samenwerkende partijen na 25 mei 2015 verzekerd van minimaal 23 zetels. (VHP-8, PL-6, BEP-4, NPS-3, DA’91-1, SPA-1 en KTPI-0). ‘Het lijkt een spannende strijd, maar de uitslag is al beslist’, aldus Somohardjo.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!