Santokhi:‘Corrupte NDP zal nu met tak en wortel worden uitgeroeid’

Voorzitter Chandrikapersad Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormingspartij zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat de overstap van MC/NDP-assembleelid Charles Pahlad een bijzondere betekenis heeft. Volgens de politicus zal de partij nu samen met de NDP-parlementariër de strijd nog sterker maken om de voortdurende corruptie in dit land aan te pakken. ‘Het is vaderlandsliefde die hem naar hier heeft gebracht’, aldus Santokhi. Tegelijkertijd betekent dit ook dat de Nationale Democratische Partij (NDP) met tak en wortel in het district Wanica zal worden uitgeroeid.
Het is al enige tijd bekend dat Pahlad ontevreden was over de gang van zaken binnen de NDP. Hierover uitte Pahlad zelfs openlijk kritiek in de media. Pahlad zei dat er veel corruptie is en dat hij dit onder de aandacht van president Bouterse heeft gebracht. Het stoort Pahlad dat Bouterse nooit optreedt om de corruptie aan te pakken. Pahlad vindt ook dat president Bouterse zich laat omringen door verkeerde personen en verkeerde adviseurs, die zich op kosten van de Staat verrijken. Hij was ook zeer ontevreden over de aanbesteding, die werd gehouden voor de bouw van het Wanica Ziekenhuis. Het ziekenhuis, dat een droom van Pahlad was en als cadeau voor de gemeenschap van Wanica moest dienen, werd uiteindelijk omgetoverd tot een populistisch project door de regering.
De politicus typeerde het te zijn een volkswoning en wees minister Rabin Parmessar aan als één van de mensen die de ‘fufuru’ bij de openbare aanbestedingen heeft laten voortduren. Pahlad heeft enkele van zijn partijleden vaker luilakken genoemd en rovers die als ratten stelen. Op dit moment lijkt het er wel niet op dat de oud NDP-topper interesse heeft voor nog een termijn als parlementslid. Echter zal zijn stemadvies aan zijn achterban ervoor moeten zorgen dat de negativiteit van de NDP wordt afgestraft. Pahlad heeft vaker gezegd dat hij zijn achterban zal adviseren om terug te gaan van waar zij zijn gekomen.
Quorumprobleem in DNA nu nog groter
Met de kritische ondersteuning van de politicus in het parlement zal het quorumprobleem van de coalitie nog groter worden. Pahlad zegt dat hij quorum zal blijven verlenen, maar dat hij zich constructief zal opstellen. Met 26 zetels zal de coalitie nu bij het nemen van bepaalde beslissingen slechts kunnen rekenen op 25 stemmen. De afhankelijkheid van DOE-parlementariër Carl Breeveld zal nog groter worden. Breeveld is echter ook geen jaknikker en stemt ook principieel. De wet Constitutioneel Hof, die al een tijdje op de agenda staat, zal mogelijk ook niet aangenomen kunnen worden. MC/NDP-parlementariër Rashied Doekhie heeft al eerder laten doorschemeren dat hij geen tijd heeft om voor kleine zaken naar het parlement te komen. Op dit moment wordt uitgekeken naar wat de volgende stap is van de NDP.
Pahlad verwacht echter niet dat hij geroyeerd wordt door voorzitter Desi Bouterse. Met nog vijf maanden te gaan voor de verkiezingen zal dit ook geen zin hebben. Echter heeft de paarse partij in de afgelopen periode duidelijk laten blijken dat zij geen genoegen neemt met mensen die hun chanteren. Zo is coalitiegenoot Pertjajah Luhur (PL) van Paul Somohardjo ook uit de regering gezet, omdat die bezig was chantagepolitiek te voeren. MC-fractieleider Ricardo Panka was niet te bereiken voor een reactie. Pahlad is bij de afgelopen verkiezingen met 8197 stemmen de tweede sterkste man in Wanica geweest. Bij de NDP kwam hij met voorkeursstemmen binnen en zorgde hiermee er ook voor dat de overige twee kandidaten, Theo Vishnudatt en Amzad Abdoel, ook een plek in De Nationale Assemblee (DNA) hebben kunnen bemachtigen. Beide parlementariërs kregen respectievelijk 2498 en 794 stemmen. Santokhi was de grootste man in het district met liefst 14416 stemmen.
FR

error: Kopiëren mag niet!