India kent het Gandhi-jaar tot 02 oktober 2015

Vanaf de herdenking van zijn geboortedag op 02 oktober 2014 kent India het Gandhi-jaar. Op die datum zou Gandhi 145 jaar zijn geworden. Alle monumenten van Gandhi over de hele wereld krijgen nu een goede opknapbeurt. Suriname heeft twee Gandhi-monumenten. Een op het Valliantsplein tegenover Telesur van de vereniging HNS (Hindostani Naujug Sabha = Hindostaanse Jongeren Vereniging) waarvan Leo Pahladsingh toen voorzitter was en een borstbeeld in Nieuw Nickerie. Benjamin Mitrasingh van de Stichting Cultuureducatie was door de 2de secretaris van de Indiase ambassade, Mani Alagappa, uitgenodigd voor een goed gesprek op de ambassade over het cultureel erfgoed in Suriname. Hij werd hiertoe verwezen door het directoraat Cultuur van Minov.
Mitrasingh vond het een zeer aangenaam gesprek met de drie functionarissen van de ambassade. “Ik heb mijn ongenoegen kenbaar gemaakt over het cultuurbeleid van de ambassade en ook alsof ze allemaal daar in een ‘glazen huis’ hun werk moeten doen. Dat is overigens de grote klacht van veel Surinamers over de buitenlandse ambassades in het land. Het lijkt ook dat ze allemaal daar op eieren lopen en naar je kijken alsof je een inbreker bent.”
Mitrasingh heeft het gezelschap ook verteld hoe hij al langer dan twintig jaar naar kiezelstenen uit de Ganges zoekt, om daarmee het looppad naar het monument van Baba en Mai gedeeltelijk te betegelen.
Uitgebreid is ook gepraat over enerzijds het vandalisme bij zulke monumenten en anderzijds ook over de cultuuronwetendheid van sommige regeringsfunctionarissen over het onderhoud van de monumenten. Het monument van Gandhi heeft daaronder ook moeten lijden en ook met het probleem van de ‘wildplassers.’
Er is afgesproken voortaan intensiever samen te werken en dan zal het Indiaas cultureel centrum aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat ook worden gebouwd, maar alvorens dat zover komt, zal de Indiase ambassade ervoor zorgen dat de kiezelstenen uit de Ganges eerst naar Suriname komen voor het monument van Baba en Mai.

error: Kopiëren mag niet!