Jeugdparlement tevreden over onderhoud met minister Belfort

Jeugdparlement tevreden over onderhoud met Minister Belfort (1)Het Nationaal jeugdparlement is op 19 december door de minister van JusPol uitgenodigd geworden voor een kennismakingsbezoek. Sarafina Naarden, is de voorzitter van de commissie Sociaal Welzijn en Maatschappelijke Zaken van het JP. Zij gaf aan DBS aan dat deze commissie zich bezig houd met alle zaken die betrekking hebben op welzijn van de jongeren, waarbij er mogelijkheden worden gecreëerd voor de jongeren zodat zijn een gezonde samenleving kunnen hebben. “Wij zijn uitgenodigd door de minster om zaken aan te kaarten die jongeren aan gaan”, zegt Sarafina. De Commissie bestaat uit 5 leden. Priya Sital was zeer positief over het gesprek met de minister. “We zijn het jeugdparlement en het jeugdparlement moet met de ministeries werken op het gebied van jeugdbeleid. Er is nu een stap gemaakt naar het ministerie van JusPol en wij kijken uit naar een goede samenwerking met het ministerie. De minister heeft ons ontvangen en ons ingelicht over hoe zaken in mekaar zitten”, zegt Sital.
De JP leden vroegen de minister wat zijn beleid is betreffende criminaliteit bij de jeugd. Het JP wilt graag meer duidelijkheid over zaken en heeft graag meer informatie richting de jeugd toe. Minister Belfort heeft de leden goed verwelkomt en gaf namelijk aan dat hij de criminaliteit bij de jeugd vanuit verschillende invalshoeken bekijkt en vandaar ook met het JP samen wilt werken. “Mijn taak is niet om voor een 2de keer hier op deze stoel te komen zitten. Mijn taak is om jullie te bereiken. Ik ben er om jullie/de jeugd bewust te maken. Geen enkel ander bewindsman heeft zijn levens verhaal ooit zo openlijk verteld om mensen te bereiken. Criminaliteitsaanpak is niet voor mij alleen weggelegd. Het is ook de verantwoordelijkheid van de doelgroep. Maar ik pak het anders aan. Ik probeer meer te praten.
Sital vroeg de minister of er geen mogelijkheid bestaat om op alle scholen een permanente wekelijkse informatie sessie te organiseren. De minister gaf aan dat de problemen van vroeger niet het zelfde zijn als de problemen van nu. De meeste leerkrachten vandaag de dag zijn ook jeugdige en hebben vaak hun eigen problemen. De minister bedoelde dat deze methode volgens hem al achterhaald is. Hij gaf aan dat er genoeg voorlichting is, maar de eigen wil van de jeugdige een grote rol speelt. De mentaliteit van de individu is bepalend. “Daarom ben ik begonnen om overal in het land naar alle scholen te gaan om tot de jeugd te praten. De school is de verzamelplaats van de jeugd, daarom ga ik naar de scholen. Als ik kan voorkomen dat een jonge man of een jonge vrouw wordt doodgeschoten heb ik mijn doel bereikt”.
De minister gaf ook aan dat er bij het vorig Jeugdparlement ook is gepoogd om een samenwerking teweeg te brengen waarvan er niets terecht is gekomen. Er is nu een andere samenstelling en hij hoopt er positieve resultaten mee te kunnen bereiken. Belfort heet het JP ook aangemoedigd om meer te doen dan zij al doen. Hij gaf aan dat het JP meer initiatieven moet nemen om de jeugd te voorzien van voorlichting. Het JP heeft naar zeggen van de voorzitter van het JP een positief onderhoud gehad met de minister. De minister heeft op het verzoek van het JP naar deskundige bijstand aangegeven dat het JP projecten uitschrijven kan en altijd de ondersteuning van het ministerei mag verwachten.

error: Kopiëren mag niet!