RIO verliest onnodig draagvlak vanwege ontbreken Orde van Advocaten bij selectie

Harish Monorath, parlementariër en tevens deken van de Orde van Advocaten in Suriname, betreurt het dat het ministerie van Justitie en Politie, de Orde van Advocaten en ook het Openbaar Ministerie (OM) niet heeft betrokken bij de werving, selectie en begeleiding van de kandidaten voor de verkorte rechtersopleiding (RIO). ‘In het verleden (bij de RAIO) is dit wel altijd het geval geweest’, geeft Monorath aan. ‘De orde heeft toch wel een controlerende functie in deze. Ik vind het heel erg dat men nu onnodig draagvlak verliest vanwege het ontbreken van de orde bij de selectie. De criteria zien er wel goed uit en de kandidaten moeten tenminste 5 tot 10 jaren ervaring hebben als advocaat, notaris of een soortgelijke functie’, zegt de deken. Ook inhoudelijk ziet de opleiding er volgens Monorath ‘wel goed uit’. ‘Er hebben zich meer dan 30 kandidaten aangemeld en vermoedelijk gaan er maar 10 doorheen. Na de opleiding zullen de nieuwe rechters eerst met een ervaren rechter meezitten.’ Het zal volgens Monorath toch wel enige tijd duren voordat de rechters zover zijn om daadwerkelijk te worden toegelaten. Hij verwacht dat dit in 2016 of 2017 zal zijn.
De rechterlijke macht doet momenteel met een aantal van 14 rechters het werk, dat in feite door 40 rechters gedaan zou moeten worden. Minister van Juspol, Edward Belfort, heeft eerder aangegeven dat het de bedoeling is dat met deze verkorte opleiding het tekort bij de rechterlijke macht kan worden opgeheven. De RIO, die voor het eerst in Suriname wordt ingevoerd, is bedoeld om rechters binnen een jaar tot anderhalf jaar op te leiden. In de RIO-raad hebben onder andere zitting rechter Sewrattan, mr. Jennifer van Dijk-Silos (ondervoorzitter), mr. Inez Huijzen-Sedney, psycholoog Radj Jadnanansing en Ferdinand Welzijn.

error: Kopiëren mag niet!