Castelen: ‘Oprichting Surinaamse Spoorwegmaatschappij tegen openbaarheid bestuur’

Guno Castelen, voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat er niet voldoende onderzoek is gedaan met betrekking tot de aanleg van de spoorverbinding over Paramaribo-Onverwacht. Uit een betrouwbare bron heeft Dagblad Suriname vernomen dat er een Surinaamse Spoorwegmaatschappij is opgericht. Castelen ziet dit als een slecht voorbeeld van goed bestuur. De openbaarheid van bestuur dwingt de overheid om alles dat te maken heeft met het gebruik van publieke gelden kenbaar te maken aan de samenleving. Een spoorwegmaatschappij oprichten is een handeling van het bestuur, waarbij zowel de samenleving, de media als het parlement recht heeft om te weten wat de overheid doet en op welke manier de overheid dat doet.
‘Er is pas een jaarrede geweest en de president heeft tijdens deze jaarrede geen enkel woord gerept over de financiering en de uitvoering van het spoorwegproject’, zegt de voorzitter van SPA. Castelen vindt het dan ook heel vreemd dat de president nu plotseling zoveel haast heeft met het aanleggen van een spoorlijn. ‘Suriname staat voor de deur op weg naar de verkiezingen toe. Wij weten allemaal dat het organiseren van landelijke verkiezingen met heel veel kosten gepaard gaat. En nu gaat de regering zo plotseling een bedrag van 130 miljoen Euro aan dit project besteden.’ Castelen vraagt zich af of er gekeken is naar het schuldenplafond en of er is nagegaan of de hoogte van de Surinaamse schulden zowel op nationaal als internationaal niveau daarbinnen valt. Ook vraagt Castelen zich af of de regering voldoende geld heeft om dit project te subsidiëren. ‘Heeft men onderzocht hoeveel goederen en personen men moet vervoeren in gebieden waar de trein moet gaan rijden om rendabel te kunnen opereren? Ik denk dat dit een overhaast project is.’ De wijze hoe de regering met dit project omgaat, wekt volgens Castelen het vermoeden dat men andere belangen dient dan de belangen van logistiek verkeer. Een specifiek belang wil Castelen niet noemen.
AF

error: Kopiëren mag niet!