Voordragen van ‘granman’ moet volgens juiste principes

Stuart Jabini
Stuart Jabini
Albert Aboikoni, de jongere broer van de overleden graman Bellfon Aboikoni, wordt waarschijnlijk voorgedragen om het gramanschap der saramaccaners op zich te nemen. De jongere broer nam al een tijdje waar in de functie. Dit verneemt DBS van haar bronnen.
Parlementarier Hugo Jabini twijfelt of er overleg heeft plaatsgevonden met de andere 12 Lo’s binnen de Saramaccaanse stam. ‘Kan dat er binnen een kleine groep een besluit is genomen wie de opvolger zal zijn en het zal mij niet verbazen als er vanuit andere gelederen binnen de 12 onderstammen meerdere kandidaten zullen worden bekendgemaakt. De juiste benadering is dat er onderling binnen de Saramaccaanse gemeenschap overeenstemming bereikt moet worden’, gaf Jabina aan.
De parlementarier zegt dat er zeker één (1) jaar in acht genomen wordt om het rouw process af te ronden, en na dat jaar zou er een kandidaat-opvolger in beeld moeten komen. De Matjaw Lo levert traditioneel en decennia lang de graman. Dat is volgens Jabini waarschijnlijk de reden dat er nu al een opvolger in beeld is.
Jabini vertelt dat de 11 andere onderstammen van mening zijn dat de zaak op een democratische wijze moet worden aangepakt en dat er niet alleen binnen de Matjaw Lo gekeken moet worden naar een potentiële opvolger. Elke Lo zou ook kandidaat naar voren mogen schuiven en op basis van een profielschets kan er een kandidaat worden gekozen.
Volgens de parlementarier moet er geen sprake zijn van een koningshuis waar erfopvolging wordt gehanteerd. Dit alles moet in overleg geschieden en zaken moeten besproken worden. ‘De waarnemend graman zou nu al bekend moeten zijn en volgens berichtgeving heb ik begrepen dat het kapitein Johan Pansa is. Maar de opvolger van de granman moet volgens de juiste principes gebeuren’, aldus Jabini.
DA

error: Kopiëren mag niet!