PetroCaribe deal nog haalbaar voor Suriname?

Afgelopen dinsdag is bekendgemaakt dat Venezuela’s inflatie op jaarbasis is gestegen tot 63,4%. De Venezolaanse ambassade hier te lande om een reactie gevraagd, laat weten dat de desbetreffende functionaris afwezig was. Met deze hoge inflatie en schaarste alom probeert Suriname de PetroCaribe eruit te slepen, waarbij een rijstovereenkomst gesloten zal worden. Suriname zal 30.000 ton padie en 80.000 ton witte rijst exporteren naar Venezuela in ruil voor goedkope brandstof.
Precaire situatie
Venezuela heeft het hoogste inflatiecijfer in Latijns-Amerika. Sinds mei 2014 zijn de cijfers uitgebracht door de Centrale Bank van Venezuela wat geleid heeft tot het beschuldigen van de regering voor het achterhouden van gegevens om politieke redenen. Eerder dit jaar zijn vanwege de onstabiele economie massale protesten ontstaan tegen de regering. Volgens de Centrale Bank is inflatie in augustus 2014 voor de derde maand op een rij afgenomen tot 3,9%. De regering van Nicolas Maduro beschuldigde de protesterenden voor de stijgende inflatie. In februari en maart van dit jaar waren er demonstraties georganiseerd in de hoofdstad Caracas en in andere belangrijke steden.
Ambtenaren hebben betoogd dat wegblokkades door activisten van de oppositie de handel belemmeren. Gewelddadige botsingen tussen de demonstranten en de veiligheidstroepen zijn vaak de oorzaak tot het vroeg sluiten van de winkels. Vele internationale economen beweren dat het te wijten is aan de enorme overheidsuitgaven en de wisselkoerscontroles. De regering schat dat 40% van de gesubsidieerde goederen worden gesmokkeld naar Colombia. De regering in Caracas heeft haar bruto binnenlands product (bbp) voor het jaar 2014 nog niet onthuld. Het economische onderzoeksbureau Capital Economics, gevestigd in London, heeft voorspeld dat het bruto binnenlands product (bbp) van Venezuela 5% zal krimpen in het jaar 2014-2015. Verder wordt er gewaarschuwd voor een ‘groeiend risico van een veel diepere recessie en standaard’.

error: Kopiëren mag niet!