Dc Kasto: 95% van 2000 marktstandhouders heeft stand van 1 meter

DC‘Of de marktventers tevreden zijn of niet, dat weet ik niet’, zegt districtscommissaris Mohamad Kasto in gesprek met Dagblad Suriname. ‘De staat waarin de Centrale Markt momenteel verkeert moet verbeterd worden. De verhoging van de markttarieven is onderdeel van dit proces’, laat dc Kasto weten. Het nieuwe tarief dat door de minister van Regionale Ontwikkeling per staatsbesluit is vastgesteld, is in commissieverband mede door hem voorbereid. ‘In die commissie zaten er ook vertegenwoordigers van de marktventers dan wel de organisaties die actief zijn onder de markt’, vertelt Kasto. Er is een onderzoek ingesteld middels een enquête. Op grond van de uitslag van deze enquête is men tot de conclusie gekomen dat een bedrag van SRD 3,15 per dag per meter redelijk is. ‘SRD 3,15 per dag is te doen’, benadrukt de commissaris.
Kasto geeft aan dat 95% van de 2000 marktstandhouders een stand van één meter heeft. Vijf procent van de standhouders bestaat uit vleeswinkeleigenaren, groothandelaren en restauranthouders. Zij moeten meer betalen, omdat hun standtarief per vierkante meter wordt bepaald. De dc geeft aan dat hij samen met het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) een voorlopig tarief wil bepalen. De slagerijen betaalden voorheen gemiddeld SRD 213 per jaar. ‘Wat wij ook willen doen, is voor de slagerijen meters plaatsen zodat er controle is op energieverbruik. De discussies over het verhogen van de huurtarieven van de stands zijn al een jaar gaande’, zegt Kasto. Aan exploitatiekosten betaalt het ministerie van RO ruim drie miljoen per jaar. Op basis van de oude tarieven werd nog geen SRD 120.000 opgehaald door de overheid. De rest aan exploitatiekosten is gedurende 40 jaren door de overheid betaald. Daarom is er ook niet echt geïnvesteerd in de markt.
De dc betwijfelt of de marktventers verliezen zullen lijden. ‘Er zijn verbeteringen aangebracht op verzoek van de marktventers zelf. Er moet geïnvesteerd worden in de markt’, benadrukt Kasto. ‘En hiervoor moeten de financiën binnenkomen. Het staatsbesluit waarin de verhoogde tarieven staan aangegeven, geldt vooralsnog alleen voor de Centrale Markt. Kopers blijven echt niet weg. De markt is een welkome ontmoetingsplaats voor heel veel mensen’, vindt Kasto.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!