Parlementarier Wongsoredjo: ‘Politieoptreden tegen padieboeren was momentopname’

Naar aanleiding van het hardhandig optreden van de politie tegen protesterende padieboeren in Nickerie, waarbij er niet voor geschroomd is om pepperspray te gebruiken om de boeren uit elkaar te drijven, vroeg Dagblad Suriname het parlementslid Refano Wongsoredjo (KTPI/MC) om zijn reactie.
Wongsoredjo geeft aan dat de politie zijns inziens, ‘gelet op het moment en met betrekking tot de veiligheid en orde, gekozen heeft om zo te handelen’. Omdat hij niet persoonlijk aanwezig was om de situatie te aanschouwen, vindt Wongsoredjo het moeilijk om de situatie te beoordelen op het wel of niet correct optreden van de zijde van de politie. Wel begrijpt en ondersteunt hij de gedachtegang van de boeren en erkent hij dat zij opkomen voor hun rechten. Het probleem van de rijstboeren ligt volgens hem echter veel verder dan bij de prijs alleen.
De boeren geven aan dat de huidige padieprijs van SRD 60 voor hen niet rendabel is en dat zij alleen maar verder in de schulden geraken, omdat ze praktisch failliet gaan. De padieopkopers willen niet meewerken aan het betalen van een hogere prijs. Daarom hebben de padieboeren een beroep gedaan op de overheid om te bemiddelen. Als de padieprijs niet haalbaar is voor de boeren dan kunnen zij het komende seizoen niet meer planten. De vereniging van rijstexporteurs biedt niet meer dan SRD 50 per natte baal padie aan.
‘De regering koopt geen padie op en kan niet als zodanig een prijs bepalen’, meent Wongsoredjo. ‘De hoogte van de prijs heeft te maken met de marktsituatie.’ Het probleem van de boeren moet volgens hem structureel en op een breder vlak aangepakt worden. De boeren zouden volgens hem bijvoorbeeld iets aan hun bedrijfsvoering moeten doen en proberen kostenbesparend te werken. De traditionele wijze van zaaien, welke volgens Wongsoredjo niet meer zo goed werkt, zou aan de tijd aangepast moeten worden. Ook zouden de rijstverwerkers/opkopers mogelijk hun calculaties moeten herzien. ‘Het is niet gemakkelijk, maar de kwestie zal gedetailleerder moeten worden bekeken’, aldus de parlementariër.

error: Kopiëren mag niet!