Quorumspook heeft laatste woord op laatste vergadering DNA

De huishoudelijke en de openbare vergadering van De Nationale Assemblee, die voor gisteren gepland waren, hebben wederom geen voortgang gehad. Slechts 17 leden van De Nationale Assemblee (DNA) hadden de presentielijst getekend voor de openbare vergadering, waar president Desi Bouterse dieper zou ingaan op de energiesituatie. Doordat er gebrek was aan quorum heeft het staatshoofd zich niet meer naar de vergaderzaal van het Hoofste College van Staat begeven. Gisteren was formeel ook de laatste vergaderdag van het parlement en is hiermee ook niet duidelijk wanneer de president antwoord op de brandende kwesties zal geven.
Fractieleider van de Megacombinatie Ricardo Panka gaf kort hierna Dagblad Suriname te kennen dat een aantal leden van de coalitie zich ziek had aangemeld, terwijl 2 leden vanwege privé redenen naar het buitenland zijn vertrokken. Volgens Panka werd in elk geval de vergadering geopend, toen bleek dat de oppositie niet aanwezig was. Tijdens de huishoudelijke vergadering was volgens hem, op basis van de aanwezige leden, al verwachtbaar dat de openbare vergadering geen voortgang zou hebben. Volgens Panka is er een code in het parlement welke aangeeft dat indien een parlementslid ziek is, zijn plaats dan door een ander lid kan worden ingevuld. Dit is slechts wanneer er geen quorum is. Echter was het volgens Panka verwachtbaar dat de oppositie niet mee zou werken, omdat de overeenstemming geen stand houdt.
Bij de huishoudelijke vergadering zou het parlement zich buigen over kwesties de Nationale Assemblee rakende, waaronder het organogram en de begroting van het parlement. Panka merkt op dat zelf de eigen zaken van het parlement geboycot worden door de oppositie. In eerste instantie had hij ook met de oppositie gesproken. Het is geen bedelwerk dat hij steeds gaat doen. Volgens Panka worden DNA-leden behoorlijk betaald en moeten zij hun werk op een behoorlijke manier uitvoeren.
Leden van het Nieuw Front, de BEP en de Pertjajah Luhur tekenden de presentielijst gisteren niet. Ook Patrick Kensenhuis (Nieuw Front/NPS), die publiekelijk meegedeeld had de presentielijst te zullen tekenen, deed dit niet. Om rechtsgeldig te kunnen vergaderen, zijn er minimaal 26 leden nodig. De presentielijst was getekend door Ruth Wijdenbosch, Henk Ramnandanlal, Anton Paal, Carl Breeveld, Charles Pahlad, Diana Pokie, Premdew Lachman, Lesley Artist, Waldie Ajaiso, Remie Tarnadi, Marinus Bee, Theo Vishnudatt, Joan Dogojo, Ricardo Panka, Ramses Kajoeramari, Oesman Wangsabesari en Ronnie Brunswijk. Enkele leden van Megacombinatie zijn ziek en 4 zijn uitlandig.
FR

error: Kopiëren mag niet!