Nickerie krijgt structurele oplossing tegen oevererosie voor SRD 48 miljoen

2Nickerie krijgt structurele oplossing tegen oevererosie voor SRD 48 miljoen.3Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft in het weekend het startsein gegeven voor de bouw van een oeverbescherming achter de Openbare Markt in Nieuw Nickerie. Voorts zal er ook een dijk gebouwd worden te Paradise, alwaar er al geruime tijd een afkalvingprobleem is. Het contract is met het aannemingsbedrijf Kuldipsingh Infra NV getekend, dat belast zal zijn met het ontwerp en de uitvoering van deze twee projecten. Deze twee projecten zullen de staat bijkans SRD 48 miljoen kosten. Deze projecten betreffen namelijk de aanleg van een stalen damwandconstructie met erosiebescherming. De constructie voor de dijk achter de markt van Nickerie bedraagt circa 330 meter stalen damwand, die een levensduur heeft van 75 jaar, afgewerkt met een betonnen dekstrook.
Om de structurele conditie van de Nickerierivier en de oever te herstellen en te beschermen, wordt er een 30 meter lange erosiebescherming van steenbestorting op de rivierbodem aangebracht. Aan de landzijde worden enige herinrichtingswerken voorzien voor het aanbrengen van gewapende grond. Verder zal er voor de aanvoer van producten voor de markt een aanmeerfaciliteit worden aangelegd. Hierna zullen de bijbehorende drainagefaciliteiten worden aangebracht.
Unicum is constructiesector
Volgens minister Rabin Parmessar van Openbare Werken is dit een unicum en een innovatie voor de Surinaamse constructiesector. Voor wat betreft de constructie voor Paradise, komt er een soortgelijke damwandconstructie met een lengte van 575 meter. Voor de bescherming van de oever van de Nickerieriver zal een 35 meter lange steenbestorting van breuksteen op een filtermat worden aangelegd. Daarnaast zullen er 2 steigers gebouwd worden. De levensduur hiervan is ook 75 jaar. Volgens de minister zal de totale uitvoeringstijd 12 maanden duren, opgedeeld in onderzoek en definitief ontwerp van ongeveer 4 maanden en een fysieke uitvoering van ongeveer 8 maanden. De bewindsman geeft aan dat in er verleden steeds noodoplossingen werden aangebracht voor problemen, die duurzaam aangepakt moesten worden. Dit is nu het geval. Volgens parlementariër Rashied Doekhie waren deze zaken niet beloofd aan het volk, maar ze worden gerealiseerd. Hij benadrukt dat de huidige regering niet politiek wenst te scoren, maar dat de huidige regering aandacht besteedt aan de zaken die al lang aangepakt moesten worden.

error: Kopiëren mag niet!