‘Oppositie barbaars en niet collegiaal’

“Niet collegiaal en barbaars”, zo typeert Marinus Bee van de A Combinatie kort de handeling van de oppositie afgelopen donderdag. De fracties van het Nieuw Front, Pertjajah Luhur en de BEP hebben gepoogd de aanvang van de huishoudelijke en de openbare vergadering van donderdag te boycotten. Afgesproken was dat niemand van de oppositie de presentielijst zou tekenen, zoals het geval is geweest bij de twee laatste vergaderingen voor de behandeling van de sociale wetten.
“Dit is niet in het belang van het land en zeer betreurenswaardig”, luidde de reactie van Melvin Bouva en Rashied Doekhie. De oppositie heeft getoond niet in het belang van het volk te handelen. Voor de coalitie is de reden waarom de oppositie de vergadering moet boycotten, onduidelijk.” De vergadering is hierdoor eergisteren bijna een uur later aangevangen dan was gepland. Het oppositielid Patrick Kensenhuis (NPS) heeft de presentielijst wel getekend. In een interview zegt Kensenhuis er niet van de op de hoogte te zijn geweest dat er geen quorum verleend zou worden, terwijl de vergadering was uitgeschreven door waarnemend voorzitter Ruth Wijdenbosch die overigens deel uitmaakt van de oppositie. Kensenhuis heeft de vergaderzaal weliswaar, na aanvang van de vergadering, verlaten.
Bee zegt dat het gedrag van de oppositie hem erg heeft getroffen. Fungerend voorzitter Ronnie Brunswijk had de vergadering de vorige week omwille van de oppositie verdaagd. De oppositie had de vergaderzaal vorige week donderdag verlaten toen bleek dat president Desi Bouterse niet eerder dan afgelopen dinsdag het parlement kon informeren over het energievraagstuk. Brunswijk vond dat er niet voldoende draagvlak was om de behandeling van de belangrijke wetten voort te zetten. Hij negeerde daarbij het verzoek van de waarnemend fractieleider van de Megacombinatie, Andre Misiekaba, om de behandeling voort te zetten daar vicepresident Robert Ameerali en een aantal ministers wel aanwezig waren.
Ameerali is donderdag breedvoerig ingegaan op gestelde vragen van het parlement over de Wet Nationale Basiszorgverzekering, de Wet Algemene Pensioenwet en de Wet Minimumuurloon.
DM

error: Kopiëren mag niet!