Baithak Gana-zanger Robby Oedietram heengegaan

rrDe Baithak Gana-zanger Robby Oedietram heeft maandagavond het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. “Na een kort ziekbed is mijn vader door een beroerte komen te overlijden, zegt Jasvant Oeditram, de oudste zoon van de zanger. Hij was een hele lieve vader, zegt Jasvant. Op zanggebied was hij top, hij was altijd bezig, maar hij maakte steeds tijd vrij voor ons. Ik ben 5 jaren terug verhuisd, maar het contact tussen ons is goed in tact gebleven. Robby hield heel veel van zijn kinderen”, aldus Jasvant. Oeditram is 59 jaar geworden; hij was geboren op 29 april 1955. Hij heeft 43 jaren gewerkt bij Kirpalani N.V. De zanger is getrouwd met Dinawatie Mohan en samen hebben zijn 3 zonen, Jasvant, Vidjay en Viresh. Hij is een klinkende naam binnen de Hindoestaanse muziekwereld geweest. De zanger was manager, bandleider en tevens zanger van de muziekformatie The Indian Semi Classical Group. Robby, heel zachtmoedig van aard, heeft langer dan 45 jaar zijn bijdrage geleverd in de zangwereld. Robby hield van zingen, het was een deel van zijn leven geworden. Hij heeft van alles gezongen zoals bhajans, qawali’s, filmliederen, ghazals en baithakgana-nummers. Hij was ook een fan van de Surinaamse talenten als Ryan Kalpoe, Taran Panchoe en Jagdeep Chedie. Zijn favoriete Indiase zangers waren onder andere Mohammed Rafi, Mukesh, Manna Dei, Lata Mangeshkar en Kishore Kumar. Enkele bekende nummers van Robby zijn Jai Jai Suriname en Suriname ke god mein. Robby heeft meer dan 10 cd’s uitgebracht. Naast zingen was Robby ook tekstschrijver en componist. Hij schreef zijn liederen zelf. Vroeger heeft hij ook gezorgd voor achtergrond muziek tijdens toneelvoortsellingen (natak) en heeft hij ook gezongen in een orkest. “Hindostaanse muziek vind ik geweldig. Het heeft alle soorten ritme. En India staat volgens mij op de eerste en de beste plaats als het gaat over muziek maken en muziek ten gehore brengen”. Maar ja, het leven gaat verder, en wij worden allemaal met de dag ouder. Ik ben de enige uit de familie Oedietram die de zangkunst beoefent en ik ben heel blij dat mijn jongste zoon, Viresh Oeditram, deze familietraditie volgt, vertelde de zeer trotste vader Robby tijdens een interview met Dagbald Suriname in 2010, nu dus ruim vier jaar geleden. De crematie vindt plaats op donderdag aanstaande te Weg Naar Zee.

error: Kopiëren mag niet!