Nieuwe goudmijn Newmont op middellange termijn positief voor Suriname

De ontwikkeling van de Newmont/Merian-goudmijn zou positief kunnen zijn voor Suriname’s kredietprofiel op middellange termijn, door de groei, de werkgelegenheid, de fiscale inkomsten en deviezen die hieruit voortkomen. Dit zegt ratingbureau Fitch in een verklaring. Bauxiet, goud en olie zijn belangrijkste bronnen van inkomsten voor de Surinaamse economie. De mijnbouwsector heeft in 2013 bijgedragen tot 28% van de fiscale ontvangsten en 88% van de export. De Merian-mijn zou US$ 1 miljard (18% van het bbp) in de investeringen en dubbele industriële goud productie, tegen eind 2016, kunnen betrekken. Fitch verwacht dat de reële bbp-groei in 2015 tot 4,2% kan stijgen en 3,7% naar verwachting in 2014, door nieuwe investeringen in de mijnbouw. De overheid heeft de mogelijkheid om 25% van de aandelen te bezitten, welke zij financiert uit een geschat bedrag van US$ 200 miljoen (3,6% van het bbp) uit commerciële leningen ondersteund met de inkomstenstroom van het project. De overheid is van plan om een soortgelijk bedrag in te zamelen voor een nieuw partnerschap met Iamgold. Dit project is uitgesteld tot 2015-2016. Fitch denkt dat de schuldenlast van Suriname onder de mediaan van 36% van het bbp zal blijven, zelfs met de buitenlandse leningen in 2015-2016. De investeringen van Newmont en de leningen van de overheid zullen de betalingsbalans ondersteunen. Het tekort op de lopende rekening zou in 2014-2015 met gemiddeld 5,3% kunnen toenemen, maar zal naar verwachting volledig worden gefinancierd door buitenlandse directe investeringen. De politieke betrokkenheid bij dit project is sterk en belangrijke voorbereidende werkzaamheden voor het Merian-project, zoals het upgraden van de omliggende transportinfrastructuur, zijn reeds uitgevoerd.

error: Kopiëren mag niet!