PL-voorzitter bespreekt interne zaken KTPI

eenheidsmanifestatie dd 10 augustus 2014.3
eenheidsmanifestatie dd 10 augustus 2014.1
eenheidsmanifestatie dd 10 augustus 2014.2De voorzitters van de KerukunanTulodo Prenatan Inggil (KTPI) en de Pertjajah Luhur (PL), respectievelijk Willy Soemita en Paul Somohardjo, hebben tijdens de eenheidsmanifestatie te Mariënburg op zaterdag 9 augustus 2014 een beroep gedaan op de achterban om betrouwbaar en loyaal te zijn. Somohardjo vroeg aan de KTPI om bij het selecteren van haar kandidaten niet alleen te kijken naar gezichten, maar rekening te houden met de mensen die trouw zijn aan de partij. Hij liet weten grotere waarde te hechten aan een eenvoudige veldwerker die uitermate betrouwbaar is dan aan iemand met een titel op wie de partij niet kan rekenen. De PL-voorzitter vroeg zich af wat de meerwaarde is van mensen die een titel hebben, maar naderhand de partij in de steek laten. In dit kader verwees hij onder meer naar Oesman Wangsabesari, die de KTPI de rug heeft toegekeerd en KTPI Nieuwe Stijl heeft opgericht. “Sortu KTPI Nieuwe Stijl?! Er bestaat geen Nieuwe Stijl! De KTPI is de KTPI, punt!”, sprak Somohardjo de aanwezigen toe.
De KTPI-voorzitter Soemita deed een indringend oproep aan de achterban om zich niet te laten omkopen. “Over tien maanden hebben we vrije en geheime verkiezingen voor de volksvertegenwoordigende lichamen van Suriname. Laat u zich niet omkopen! Denk aan uw toekomst. Laat u zich in de politiek niet ronselen door andere mensen! Breng uw stem uit zodat wij ook kunnen participeren in het bestuur van dit land”, zei de KTPI-voorman.
Samenwerking
‘De intentieverklaring tot samenwerking die partijen van het Nieuw Front, de BEP, de KTPI en de PL hebben getekend, heeft geenszins de bedoeling anderen te weren.’ Soemita deed daarom een beroep op alle andere partijen ook te participeren in deze samenwerking. ‘We willen niet gesplitst worden. We hebben de kracht om mensen bij elkaar te brengen. Maar we hebben ook de kracht om mensen bij elkaar te houden’, zei Soemita over het samenwerkingsverband. Hij zei dat anderen wel de kracht hebben om mensen bij elkaar te brengen, maar niet in staat zijn geweest hen bij elkaar te houden, omdat het persoonlijk belang zwaarder telde. ‘We hebben respect voor elke Surinamer, van waar u ook komt, maar wij vragen om ook respect en eerbied voor ons te hebben. Wanneer dat niet gebeurt, dan wil ik zien in hoeverre u als bestuur van het land in staat zult zijn dit land te besturen.’
Somohardjo verklaarde alle vertrouwen te hebben in de samenwerkende partijen van de oppositie. Echter deed hij een beroep op onder andere Nieuw Suriname om binnen de eigen partij zaken op orde te stellen. ‘We zijn niet van plan anderen op onze rug te brengen. Unu no wani sidon tapu sma baka, ma unu no wani sma sidon tap unu baka tu”, zei de PL-voorzitter.
Voorzitter Celsius Waterberg van de Broederschap voor Eenheid in Politiek (BEP) verzekerde het publiek dat het samenwerkingsverband erg belangrijk is en in 2015 zeker verkiezingswinst zal behalen. Hij merkte op dat de NDP aangeeft een nationale partij te zijn, maar dat zou niet blijken in de praktijk. ‘Hou nog even vol. We gaan ze volgend jaar leren wat een broodje kost’, was de boodschap van Waterberg.
Eenheid en saamhorigheid
De eenheidsmanifestatie van de PL en de KTPI was op plantage Marienburg. Voorzitter ChandrikapersadSanthoki van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) feliciteerde beide voorzitters vanwege de eenheidsmanifestatie, maar merkte op dat de eenheidsgedachte die zaterdag geëtaleerd is, veel verder gaat. Alle politieke partijen die in de samenwerkingscombinatie zitten, moeten ook die eenheidsgedachte demonstreren, verklaarde Santhoki.
Ook Soemita deed een beroep op de aanwezigen om de eenheid en saamhorigheid te bewaren. Dat geldt niet alleen voor de Surinamers van Javaanse komaf, maar voor alle Surinamers. Hij merkte op dat PL en KTPI als fundament hebben de Javaanse achterban, maar zij hebben zich altijd opgesteld in het nationaal belang. “Hebben de KTPI en de Javaan niet meegewerkt aan de totstandkoming van het Statuut? Hebben zij niet meegewerkt aan de politieke onafhankelijkheid? Hebben zij niet meegewerkt aan het terugbrengen van de vrede bij de vuile Binnenlandse Oorlog waarbij broeders elkaar vermoordden? Hebben Javanen geen bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Brokopondo-overeenkomst?”
Somohardjo verkondigde dat de PL haar kracht heeft bewezen, ondanks het feit dat ze niet met geld kan smijten. “Unu tranga, omdat a eenheid de”, stelde hij. “PL is niet sterker geworden door geld. PL is sterker geworden door strijd. We strey, we feti gi recht! We hebben geen geld om overlopers te betalen. Onze kracht is de eenheid. Onze kracht is de sociale kracht. Wij strijden niet voor geld, maar voor eerbiediging van de rechtstaat”, wist de PL-voorzitter het publiek voor te houden.

error: Kopiëren mag niet!