‘Miscommunicatie Bouterse en Ameerali bij verhoging AOV’

Hoewel vicepresident Robert Ameerali vorige week dinsdag in het parlement heeft aangegeven dat het huidige bedrag van de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) niet wordt opgetrokken, heeft president Desi Bouterse deze bewering afgelopen zondag ontkracht. NDP-parlementariër Melvin Bouva geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat dit als een miscommunicatie tussen de twee regeringstoppers kan worden gezien. Daarnaast moet de statement van de vp geplaatst worden in het kader van de behandeling van de sociale wetten. Het parlement had een vraag aan de RvM-voorzitter (vp) gesteld en in het kader van de behandeling van de sociale wetten heeft de vp een antwoord gegeven. Ameerali liet dinsdag nog in het parlement weten dat de AOV-uitkering volgens hem zou worden “bevroren” op SRD 525 per maand. De regering zou een regeling introduceren waardoor zestigplussers naast hun AOV-uitkering, een gegarandeerd pensioen krijgen.
President heeft wens uitgesproken
De president heeft op grond van een overall beeld de wens uitgesproken dat er een studie zal worden gemaakt. Voor Bouva staat hetgeen de vp heeft gezegd niet haaks op hetgeen het staatshoofd heeft verklaard. De president heeft de wens uitgesproken op basis van de behoefte die er bestaat. Volgens Bouva heeft het staatshoofd niet gezegd dat het bedrag wordt verhoogd, maar dat de regering nu bezig is met een studie om te kijken in hoeverre dit bedrag voor de senioren kan worden opgetrokken. Er moet in ieder geval een studie gemaakt worden om te kijken of dit financieel wel haalbaar is en of het ook kan aansluiten bij de overige doelstellingen van de huidige regering. ‘Als wij vanuit de verschillende bronnen van inkomsten van belastingen, goud en olie een aantal extra opbrengsten hebben en ook een vooruitzicht voor ons hebben dat dit zal toenemen, moeten deze verhogingen wel mogelijk zijn’, benadrukte Bouva.
Verhoging AOV eventueel hoger of lager dan SRD 600
Hoewel het staatshoofd een bedrag van SRD 600 heeft genoemd, zegt Bouva dat de verhoging helemaal van de studie afhangt. In geval de studie uitwijst dat Suriname financieel meer kan uitgeven, kan dit bedrag veel verder omhoog getrokken worden. Dit betekent tegelijkertijd ook dat het bedrag lager dan de SRD 600 kan gaan liggen. De deskundigen zullen uiteindelijk de president moeten adviseren omtrent de mogelijkheden. De volksvertegenwoordiger zegt jarenlang opgemerkt te hebben dat er vaak wel genoeg middelen zijn om deze projecten uit te voeren, maar dat het niet op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Een goede organisatie en regelgeving moeten in place zijn om zaken goed te organiseren. Het huisvestingsprobleem is één van de grootste voorbeelden.
FR

error: Kopiëren mag niet!