Restauratie gepland voor Stonoso

1Een restauratie gewenst voor Ston Oso 2Lange tijd heeft Stonoso bekend gestaan als een spookhuis. Het pand aan de rand van het stadscentrum is uniek, omdat dit het enige pand was dat in het begin van de 19de eeuw uit bakstenen was opgetrokken. Lange tijd stond het gebouw op instorten en verviel het pand. Binnen de familie Tjon Joe Tjoen, die de vorige eigenaar was voordat het aan de overheid werd overgedragen, was er decennialang onenigheid over de bestemming van het pand.
Bij veel Surinamers staat het pand uit omstreeks 1800 bekend als het Zwarte Hof waarbij tot 1830 rechtszaken werden behandeld tegen slaven die de wet hadden overtreden. Volgens Stephen Fokke, directeur Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname, is dit een volksverhaal. Nergens uit archiefstukken is dit bevestigd, maar nader onderzoek is gewenst. Het is waarschijnlijk wel zo dat bij het volksverhaal de grondbeginselen liggen van de spookverhalen en geesten die gezien worden van zogenaamde veroordeelde slaven die er nog ronddwalen.
Na 1830 kregen de rechters een ander onderkomen en is het pand in verschillende handen terecht gekomen voordat het in 1949 in het bezit van de familie Tjon Joe Tjoen kwam. Hoewel bij de bouw van Stonoso geen rekening is gehouden met de tropische weersomstandigheden en het dus veel te warm werd, kwam het wel op de Unesco monumentenlijst te staan. In 2002 werd melding gemaakt dat als het pand niet verkocht zou worden door de familie, het binnen twee jaar van de aardbodem verdwenen zou zijn. De onderhandelingen tussen de familie en de Staat – die het over wilde nemen – vlotten niet en daarop dreigde de regering met onteigening aangezien het pand niet werd onderhouden. Dat is verplicht volgens de wet, anders kan de regering het pand invorderen. Uiteindelijk werd het pand overgedragen aan de overheid in ruil voor domeingrond en het is de regering geweest die gedeeltelijk het pand sloopte in verband met instortingsgevaar.
De restauratie is mogelijk, maar waarschijnlijk kunnen de bakstenen muren niet als draagmuren gebruikt worden, daarvoor zijn deze te zwak. “Er zijn plannen om het te restaureren”, aldus Stephen Fokke. “We zoeken nog een herbestemming voor het pand. Er is echter gevraagd om grondhuur. Dat betekent dat we niet kunnen beginnen met restauratie. Momenteel zijn we bezig om een andere structuur toe te passen.”

error: Kopiëren mag niet!