Onderhandelingen concessierechten gaan door

Onderhandelingen over de concessierechten gaan door 1Al geruime tijd is de houtsector bezig met het huidige kabinet om tot een schikking te komen omtrent de fikse prijsstijging van concessierechten. De overheid stelde voor dat deze na jaren een verhoging zou plaatsvinden van ongekende hoogte. De Algemene Surinaamse Houtunie (Ashu) heeft berekend dat een normaal draaiend bedrijf met een bepaalde hoeveelheid hectare in bezit, een kostenlast krijgt van ongeveer een half miljoen. Gesprekken tussen de Ashu en andere partijen, waaronder SBB, KKF en de vicepresident hebben wel plaatsgevonden. Daaruit kwam echter naar voren dat de vicepresident niet van plan is om de beschikkingen terug te draaien. Op het voorstel van de unie om een commissie in te stellen en te onderzoeken hoe hoog de concessierechten zouden kunnen worden, werd niet ingegaan. De Ashu toog naar het kabinet van de president waar adviseurs zijn aangesteld om inzage te krijgen in de beschikkingen. De kosten werden door de (Ashu) als onmogelijk ervaren en in dat kader heeft de organisatie gesprekken gehad op het kabinet. Er is een presentatie gehouden waarin voorstellen werden aangedragen om tot een ander systeem te komen. “Momenteel is het wachten op antwoord en een besluit”, aldus Herman Fräser, lid van de Ashu. “Na het besluit zullen we een algemene ledenvergadering houden om de zaak te bespreken.”
De presentatie van het voorstel ging over de wijze waarop de sector de prijsstijgingen wil doorvoeren. Voor de sector is er namelijk een belangrijk verschil in areaal wat wel en niet in productie genomen is. “Ongeveer 5% wordt jaarlijks gebruikt. De andere 95% is momenteel niet in gebruik”, verklaart Fräser. Productie- en stationair bosareaal dienen anders aangepakt te worden, omdat op stationaire gebieden van de concessie geen geld gemaakt wordt. Alleen op de bossen die in productie zijn wordt geld verdiend. Tijdens de presentatie heeft de houtsector ook door middel van een kostenberekening geprobeerd de verhoging te onderbouwen. Het voorstel van de houtsector houdt in dat er wel een prijsstijging plaatsvindt, maar dat dit een jaarlijks verschijnsel gaat worden waarbij de stijging tussen de SRD 1 en SRD 1,50 moet zijn. Het voorstel van de regering om hierboven uit te komen, wordt niet gedragen door de houtsector omdat het niet als een realistisch plan wordt gezien. De verhoging van de overheid bedraagt een prijsstijging van concessierechten en exploitatieheffingen. Deze zijn nu respectievelijk SRD 20 en SRD 5 per hectare.
Fräser geeft aan dat in het kort geding inmiddels het laatste verweer is gepresenteerd. Eerder dit jaar heeft een aantal ondernemers een kort geding aangespannen omtrent de prijsverhoging. In augustus wordt de uitspraak verwacht.

error: Kopiëren mag niet!