Brics Summit: bankieren om een nieuwe wereldorde

De president van de Republiek Suriname, Desi Bouterse, is gisteren samen met zijn delegatie de zesde summit van de Brics-landen gaan bijwonen in Brazilië. Suriname en Guyana zijn erop uit om sterkere banden met Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (Brics-landen) te cultiveren. Bouterse wil graag de Zuid-Zuid-samenwerking uitbreiden en heeft veel belangstelling om de banden met Brics-landen te versterken. De Brics -landenbijeenkomst gaat voor de oprichting van een ontwikkelingsbank. In dit kader zullen er gesprekken op bilateraal niveau gevoerd worden door de aanwezige regeringsleiders. Na een succesvolle WK-2014 zal Brazilië zich nu focussen op de jaarlijkse staatshoofdenbijeenkomst van 14 tot 16 juli in de noord-oostelijke stad Fortaleza. “De Brics is niet een handelsblok, het is een groep van letters die samen een woord vormen”, zegt Jose Augusto de Castro, de voorzitter van de Braziliaanse Foreign Trade Association. “Als Brazilië exporteert naar China, India of Rusland, of omgekeerd, is het niet de bedoeling om winst te maken – het is gewoon een informele groep.” Binnen de Brics gaat het om meer dan economische betrekkingen.
Ver weg van Fortaleza, in de meest zuidelijke staat Rio Grande do Sul in Brazilië, op de grens van Argentinië, is het Piccadilly schoenenfabriek. Elk jaar produceert het bedrijf negen miljoen paar schoenen. Met 4.000 medewerkers exporteert het bedrijf haar schoenen naar ongeveer 90 landen. De cijfers geven aan dat van de schoenen die het bedrijf produceert, slechts 10% buiten Zuid-Amerika wordt geëxporteerd. Brazilië is een van ’s werelds meest gesloten economieën. China is de grootste handelspartner van Brazilië. Het betreft een relatie die gebaseerd is op China’s honger naar Braziliaanse grondstoffen. Dat is waar de belangrijke relatie eindigt. Voor de meeste industrieën wordt China gezien als een bedreiging. Brazilië concurreert de hele tijd, omdat geen enkel andere industrie schoenen produceert met de prijzen van China. Brazilië en China vinden dat met hun bevolking en de economische macht die zij hebben, ze een grotere politieke rol in de wereld verdienen, iets dat de traditionele Westerse instituten niet erkennen. Nu zullen ze voor de eerste keer een actuele instituut creëren. “Zuid-Zuid-relaties waren pakkend, maar afgezien van de enorme stijging van de handel met China die zou hebben plaatsgevonden zonder de Zuid-Zuid-retoriek, stelde het niet veel voor in de Braziliaanse economie”, zegt Peter Hakim, ‘president emeritus van de Inter-Amerikaanse dialoog’. “Naast China zijn de VS, de EU en Latijns-Amerika Brazilië’s belangrijkste handelspartners”, zegt hij verder.
De Brics Summit wekt de verwachting op dat de regeringsleiders plannen maken om een Brics-ontwikkelingsbank op te richten welke de Wereldbank zal beconcurreren. “Tot nu toe is het alleen een informele opzet geweest. Nu zullen ze voor de eerste keer een echte instelling creëren”, zegt Oliver Stuenkel, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Getulio Vargas Foundation in Sao Paulo. “De grote vraag is of de instelling de Wereldbank echt zal kunnen uitdagen. De kracht is ook afhankelijk van de financiële middelen. De vraag is hoeveel de landen kunnen bijdragen aan de ontwikkelingsbank. De economieën van Brics vertragen. De economie van Brazilië steeg slechts met 0,2% in de eerste drie maanden van dit jaar. En met de verkiezingen die in oktober worden gehouden, is Brazilië’s focus gericht op binnenlandse kwesties. De oprichting van een ontwikkelingsbank zal al de Brics-landen verenigen.”

error: Kopiëren mag niet!