Panka constateert geen haast bij schrappen doodstraf

Een parlementaire delegatie bestaande uit de leden André Misiekaba, Chan Santokhi, Walter Bonjaski en Ruth Wijdenbosch heeft op 10 oktober 2013 in Genève een target gesteld om de doodstraf uiterlijk op 10 oktober 2014 uit het Wetboek van Strafrecht te verwijderen. De fractieleider van de Megacombinatie Ricardo Panka geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij geen haast constateert om deze ultieme straf zo snel mogelijk te schrappen. Volgens Panka praat Suriname al langere tijd over de afschaffing van de doodstraf, waardoor het nu uiteindelijk zover moet zijn. De MC-parlementariër geeft verder aan dat een commissie door het parlement is samengesteld om voor de wijziging van het Wetboek van Strafrecht te zorgen onder leiding van MC-parlementariër Hugo Jabini. Panka benadrukt dat het niet de doodstraf is dat apart door de commissie wordt behandeld, maar het wetboek in zijn geheel. Als de commissie wel zover is, kan de target volgens hem wel gehaald worden.
Suriname wordt als voorbeeld gesteld in het Caribisch gebied voor de overeenstemming tussen coalitie en oppositie over het schrappen van de doodstraf uit het Wetboek van Strafrecht. Op dit moment zijn er wereldwijd 1.722 gevangenen die veroordeeld zijn tot de doodstraf en in dodencellen zitten te wachten op executie. In het Caribisch gebied staat dit aantal op 108, verdeelt over 9 landen. Suriname heeft daarnaast sinds 1927 geen gebruik gemaakt van de doodstraf, hoewel de straf nog steeds deel is van zijn nationale strafwetgeving. De minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, heeft onlangs nog aangegeven dat hij het bestaan van de doodstraf in onze wetgeving niet nodig achtte, omdat het beoogde effect in andere landen niet te merken is. De bewindsman was van mening dat criminaliteit aan het geweten van de criminelen moet worden gelaten en dat Suriname hierbij zijn best zal doen om deze mensen te berechten.
Verschillende mensen, zowel in het buitenland als in Suriname, zijn fel tegen de doodstraf, omdat het een inhumaan karakter heeft. Bovendien wijzen studies uit dat in de landen waar de doodstraf nog steeds toegepast wordt de criminaliteit niet significant afneemt. Het middel van afschrikking blijkt niet te werken. Alle artikelen die betrekking hebben op de doodstraf als strafmaat zijn uit het concept Wetboek van Strafrecht verwijderd. Er zijn gesprekken gevoerd met de diverse actoren, waaronder het ministerie van Justitie en Politie en andere organisaties, zodat de afschaffing van de doodstraf breed gedragen wordt in de samenleving.
FR

error: Kopiëren mag niet!