Oud-rechter Veldema ten grave gedragen

Alfred Veldema ten grave gedragenGisteren is mr. Alfred Veldema ten grave gedragen. Op maandag 30 juni 2014 overleed Veldema plotseling op 74-jarige leeftijd. De oud-rechter werd volgens informatie onwel, waarna hij met spoed naar het Sint Vincentius Ziekenhuis werd vervoerd waar hij overleed. Veldema was voorzitter van een werkgroep die voorstellen moest doen voor de herziening van de Advocatenwet (2004). In De Nationale Assemblee is deze wet gedeeltelijk aangepast. Aangedrongen werd op een integrale wijziging. In het jaar 1999 werd de oud-magistraat door toenmalig president Jules Wijdenbosch benoemd tot president van het Hof van Justitie. De benoeming zou toen niet volgens de grondwettelijke procedure zijn geschied, waardoor er hevige protesten ontstonden om de installatie van Veldema te verhinderen. Veldema was naast zijn positie als rechter ook bekend in de sportwereld. Hij stond daar bekend als ‘Meester’ of ‘Fred’. Hij heeft ruim twintig jaar zijn krachten als adviseur gegeven aan het Surinaams Olympisch Comité (SOC). Hij heeft in besturen gezeten van sportverenigingen en -organisaties, inclusief de Surinaamse Schuttersfederatie. Veldema heeft als coach, schutters begeleid naar de negende Zuid-Amerikaanse Spelen en de 21ste Cacso Games. In 2011 mocht hij de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen tijdens het sportgala van het SOC. Met Robinhood werd hij landskampioen, terwijl hij ook heeft gebasketbald voor De Arend en tafeltenniskampioen is geweest. Bij de verkiezing van Letitia Vriesde als voorzitter in 2012, zat hij in de commissie die de stembusgang organiseerde. Het orgaan was ingesteld door het Hof van Justitie. Veldema zat in 2009 samen met Reginald Tjon A Kon en Glenn Gemerts eveneens in de verkiezingscommissie toen Gerhard van Dijk werd herkozen als voorzitter van het SOC. Samen met collega-rechter Suzanne Chu en Glenn Gemerts had hij zitting in de commissie die zich moest buigen over het aanpassen van de statuten en het huishoudelijk reglement van de sportoverkoepeling. Vele prominenten kwamen ‘Meester’ of ‘Fred’ de laatste eer bewijzen.

error: Kopiëren mag niet!