Bedenkelijke rol taxateur bij aankoop gebouw Malaha

Mahinder Jogi van de VHP trekt de rol van de taxateur die betrokken was in het voortraject voor de koop van het Malaha-gebouw aan de Henck Arronstraat 61 en perceel no. 59 in twijfel. Eind 2012 is het gebouw gekocht door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer ten behoeve van Justitie en Politie. De onderhandelingen met de eigenaar zijn weliswaar geschied door functionarissen van Justitie en Politie. Jogi vindt niet dat deze zaak in de doofpot moet belanden. Uit de documenten blijkt dat tijdens het ministerschap van Chandrikapersad Santokhi de vraagprijs van het gebouw US$ 1.250.000 bedroeg. De aankoop werd toen aangehouden door Santokhi. In het bestek was duidelijk aangegeven dat de verkoper een aantal zaken in orde moest maken. Twee jaren nadat de verkoop is gesloten, is er nog niets gedaan aan het gebouw. De begane grond werd door de vorige eigenaar verhuurd aan derden. Zowel de eerste als tweede verdieping is nooit afgebouwd.
Verschillende taxaties
Dezelfde functionaris die tijdens Santokhi belast was met de onderhandelingen voor aanschaf van het gebouw, was in 2012 ook met de onderhandelingen belast. Volgens bronnen is het daarom onacceptabel dat is toegestaan en dat is ingestemd met de verhoging van de taxatiewaarde van het pand en het perceel. Uit de stukken is op te maken dat de taxatiewaarde door de taxateur in 2010 hoger was dan de vraagprijs. Uit de taxaties van 15 oktober 2009, 10 augustus 2012 en 20 september 2012, opgemaakt door dezelfde taxateur, is een duidelijk verschil te merken in de waarde van de grond. Die steeg van SRD 1.600 p/m² naar SRD 3.000 p/m² in 2012. Vreemd is volgens onze bronnen dat achteraf een taxatierapport en wel op 20 september 2012 van perceel 59 wordt bijgevoegd.
Volgens critici zou onderzocht moeten worden wat de rol van de taxateur in dit geheel is geweest, omdat het opvallend is dat de waarde van de grond met bijna 100% toenam in 3 jaren. Ook de waarde van het gebouw steeg met bijkans US$ 500.000 in 3 jaren. Het gebouw is uiteindelijk verkocht voor US$ 1.750.000. “Waarom is er zo een groot verschil in de prijs opgetreden? Wie zijn degenen die hier hun zakken hebben gevuld?”, zijn enkele vragen waarop critici antwoord willen hebben.
SM

error: Kopiëren mag niet!