Alleen thuisblijvende moeders moeten alert zijn

De afgelopen week zijn er tenminste 3 berovingen op klaarlichte dag gepleegd. Slachtoffers zijn thuisblijvende moeders die met hun kleine kinderen in huis waren. Te noemen zijn de gevallen van 2 en 3 juli 2014 te Nieuwe Grond en te Leiding. De vraag is of er hier sprake is van toeval of dat zich hier een trend aan het ontwikkelen is. Zo ja, welke maatregelen kunnen de vrouwen zelf treffen om zichzelf te beschermen en wat doet de politie om de huismoeders een veiliger gevoel te geven? Dit vroeg DBS aan inspecteur Humprey Naarden, hoofd van de pr-afdeling van het KPS. Naarden legt uit dat de afgelopen week 3 gevallen zijn geweest waarbij de slachtoffers thuisblijvende moeders met kinderen waren. Hij kan echter uit deze gevallen nog niet bevestigen of het hier om een trend gaat en hoopt dat het een toevalligheid is. De politie is wel bezig de zaak te monitoren.
“De criminelen weten natuurlijk ook dat de vaders in de ochtend meestal niet thuis zijn, omdat zij naar het werk zijn”, geeft de voorlichter aan. Hij adviseert, in dit geval de vrouwen die alleen thuis zijn met hun kinderen, om ook overdag hun deuren (voor, achter en zijdeuren) die toegang bieden tot het huis, gesloten te houden. Voorts moeten ze hun omgeving goed in de gaten proberen te houden. Indien ze mensen in de omgeving zien die verdachte gedragingen vertonen, kunnen zij dit gelijk aan de politie doorgeven. “Bij onbekende voertuigen die zomaar ergens langs de weg geparkeerd staan, kerels op bromfietsen die zich vreemd gedragen of misschien zelfs doen alsof hun bromfiets defect is, maar ook mannen die zich voordoen alsof ze van een nutsbedrijf zijn en vragen of u de deuren open wilt doen of naar buiten wilt komen”, moet de politie gebeld worden. Medewerkers van nutsbedrijven moeten zich overigens op elk gewenst moment kunnen legitimeren.
Al deze zaken kunnen aan de politie doorgespeeld worden, zodat deze tenminste een kijkje kan komen nemen, al is het alleen maar om de ‘verdachte’ personen te vragen wat zij daar precies aan het doen zijn. Het is vaker voorgekomen dat comparanten bij berovingen elders in een straat in de omgeving waar zij aan het roven zijn, geparkeerd staan. Het beste kan men dan gelijk het kentekennummer van het voertuig opschrijven en doorgeven aan de politie.
In het uiterste geval, indien de criminelen reeds bezig zijn te proberen het huis binnen te komen, is de beste optie om het huis uit te rennen en hard om hulp te roepen. “Je moet letterlijk en figuurlijk gaan schreeuwen”, zegt Naarden. Er is een grote kans dat buren of voorbijgangers hulp kunnen verlenen en rovers houden sowieso niet van lawaai en zullen hoogstwaarschijnlijk het hazenpad kiezen. Het naar buiten gaan en alarm slaan is volgens Naarden een betere optie dan jezelf opsluiten om te gaan bellen want voordat je belt zijn de rovers het huis al binnengestapt. Als men niet in staat is uit het huis te gaan, dan zou men nog via een raam naar buiten toe kunnen gillen. De politiefunctionaris wijst er verder nog op dat indien iemand op heterdaad betrapt wordt op het plegen van een strafbaar feit, elke burger bevoegd is om op te treden. Men kan dus ook optreden als de politie er nog niet is.
Als laatst geeft Naarden nog als advies dat indien er meerdere vrouwen in dezelfde buurt overdag alleen thuis zijn, het goed is als deze afspraken maken met elkaar en telefonisch contact met elkaar onderhouden. Ze kunnen elkaar op de hoogte houden als ze iets zien waarvan ze denken dat dit vreemd of verdacht is en elkaar waarschuwen. Uiteraard kan te allen tijde het 115 nummer van de politie gebeld worden, adviseert de politiewoordvoerder.

error: Kopiëren mag niet!