Toerisme belangrijke pijler Surinaamse economie

Toerisme is een belangrijke pijler voor de Surinaamse economie. Dat is het standpunt van zowel het bestuur als de leden van Suriname Hotel Association, kortweg SHA. ‘Het zou zelfs kunnen uitgroeien tot een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor ons land, naast de agrarische sector en de mijnbouw. Toerisme is wereldwijd de enige sector die nog groeit met 10% en is goed voor USD 1159 miljard aan inkomsten wereldwijd. Daar moeten wij als land ook van profiteren’, zegt Annie Zinhagel, voorzitter van de SHA. Een van de doelstellingen van de SHA is dan ook het verbeteren van de toeristische sector in Suriname, in samenwerking met andere aan toerisme gerelateerde organisaties.

Nieuw bestuur

Op 4 juni 2014 werd de eerste algemene ledenvergadering gehouden, waarbij ook het nieuwe, unaniem gekozen, bestuur werd geïnstalleerd. Dit bestuur bestaat, naast Zinhagel, uit Jose Gaspar (penningmeester), Natascha de Randamie (secretaris), Oigen Read (commissaris), Ben D’Leon (commissaris) en Gulshan Alibux (commissaris). De laatste hield aansluitend aan de installering een presentatie, waarin onder andere de meerwaarde van een SHA-lidmaatschap werd toegelicht. Ook kwam de planning voor het komende bestuursjaar uitvoerig aan bod.
Overheid moet geloven in het toerisme
De SHA werd op 5 maart 1998 opgericht. Het wil zich ontwikkelen tot een belangrijk orgaan dat zich richt op het verder versterken, beschermen, ontwikkelen en promoten van de hotelbranche in Suriname. Tevens is SHA sinds een paar jaar lid van de TOURS (Tourism Union of the Republic of Suriname) en de CHATA (Caribbean Hotel And Tourism Organization). ‘Wil ons land nog meer profiteren van die internationaal stijgende trend in het toerisme dan is het nodig dat de overheid in die branche gaat geloven en het betreffende ministerie dus voorziet in expertise, de juiste wetten instelt en een geschikt budget opneemt in de begroting’, aldus Zinhagel.
Seminar over toerisme
Binnenkort zal er een buitenlandse werkgroep van experts afreizen naar ons land voor het verzorgen van presentaties voor de toeristische sector in Suriname. De SHA zal van gedachten wisselen met deze werkgroep. ‘Dat zullen wij onder andere doen tijdens verschillende bijeenkomsten, die wij zullen houden op 11 en 12 juli in het Courtyard Marriott’, vertelt Zinhagel. ‘Op de 11de zal er een seminar zijn van 17:00-21:00 uur. De toegang is gratis en we hopen iedereen te mogen verwelkomen, die enige affiniteit heeft met de toeristische industrie in Suriname en/of de regio.’ Naast het seminar zullen er meerdere activiteiten op meerdere locaties gehouden worden. Tevens zal de SHA ook aanwezig zijn op de United Business Fair, die gehouden wordt van 4 tot en met 6 juli op het KKF Beursterrein.

error: Kopiëren mag niet!