Leakat Mahawatkhan: ‘Braziliaanse mannen nemen ons goud en de vrouwen nemen onze mannen’

1 Leakat Mahawatkhan‘De Braziliaanse mannen nemen ons goud en de Braziliaanse vrouwen nemen onze mannen’, zegt rijstmagnaat Lekat Mahawatkhan fel tegenover Dagblad Suriname. Hij kan het zich helemaal niet voorstellen dat de Surinaamse mannen voor Brazilië kraken. ‘De mannen zullen een goede reden hebben waarom ze dat doen.’ Het is Mahawatkhan ook opgevallen dat politici zich roeren binnen het WK-gebeuren. Hoewel hij niet een echte voetbalfan is, kan hij wel meekijken naar het WK. ‘Iedereen kijkt, dus ik kijk ook mee.’ Het land dat volgens Mahawatkhan met het WK-trofee naar huis moet gaan, is Nederland. ‘Wij hebben al honderden jaren een binding met Nederland. Wel of geen slavernij, we kunnen de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van de slavenmeesters niet verantwoordelijk gaan stellen voor het slavernijverleden’, zegt Mahawatkhan resoluut.
Volgens Mahawatkhan moet beslist niet uit het oog verloren worden dat tal van Surinaamse jongens hun voetbalcarrière in Nederland hebben opgebouwd. ‘En wanneer je zegt dat je zit te duimen dat Nederland wordt weggewipt, dan toon je ook geen enkel respect voor deze voetbaljongens.’ Verder zijn er dagelijks vluchten van en naar Nederland. ‘Het is een gaan en komen van Surinamers die in Suriname en Surinamers die in Nederland wonen.’ Opmerkelijk is dat de Surinamers die in Nederland wonen, zich helemaal Surinaams voelen en voordoen als te zijn Surinamer. ‘En wat voor band hebben we met Brazilië, geen enkele band.’ Volgens Mahawatkhan zouden Surinamers integendeel moeten kraken voor Nederland in plaats van Brazilië. ‘Haast elke familie in Suriname heeft familieleden wonen in Nederland. Maar neen, wij zitten liever te duimen voor Brazilië.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!