Het geheel is meer dan de som der delen

hardeooIn 1962 schreef ik mij in op de vierderangopleiding. De cursusleider van de opleiding was meneer Asin (de vader van Piet Asin) en de lessen werden verzorgd aan de Heerenstraat, waar nu het gebouw van het ministerie van Onderwijs is. De uitspraak: “Het geheel is meer dan de som der delen” heb ik voor het eerst gehoord bij de pedagogieles. Onlangs heb ik een artikel op het internet gevonden met het zelfde opschrift: “Het geheel is meer dan de som der delen”. Ik zal enkele zinnen uit dit artikel citeren: “Als je een auto uit elkaar haalt en alle schroeven, assen, stangen, platen en andere onderdelen opstapelt, heb je een hoop schroot. Maar al die onderdelen met elkaar verbonden leveren een nuttig vervoermiddel op. Een enkele losse mier in een doosje is een wriemelend insect dat niets kan. Maar een paar duizend mieren in een nest bij elkaar beïnvloeden hun hele omgeving. Ze bouwen hoge heuvels, ruimen dode dieren op en zorgen dat er geen andere mieren in de buurt komen”.
In groter band de verkiezingen ingaan
Gehelen zijn vaak beter dan losse onderdelen. Het is aan een ieder bekend dat er een samenwerkingsovereenkomst is gesloten tussen het Nieuw Front, Pertjajah Luhur, BEP en de KTPI om op 25 mei 2015 gezamenlijk de verkiezingen in te gaan. In de kranten is dit heel breedvoerig uitgemeten. Velen hebben hun reacties gegeven. De aanleiding die tot deze overeenkomst heeft geleid weten wij allemaal ook al. Het was een donderslag bij heldere hemel. Niemand had verwacht dat het op dat moment zou gebeuren. Maar ja, in de politiek in Suriname is alles mogelijk. Wie weet wat er allemaal nog in petto is. Maar voor dit moment denken velen: mooier kan het niet. Wij moeten in Suriname leren om met elkaar samen te werken om dit land gezamenlijk op te bouwen. De politici G.Rusland, Ch. Santokhi, S.Somohardjo, C.Waterberg, G.Castelen, W.Jessurun en W.Soemita hebben de oproep van de achterban goed begrepen en hebben een immense taak op zich genomen om dit volk te bevrijden uit de klauwen van de corruptie. De achterban van anno 2014/2015 wil geen mooie, zoetsappige verhalen meer horen. Wij zijn al moe geworden van de mooie slogans die zij in het verleden gelanceerd hebben en dit volk op een dwaalspoor gebracht hebben zoals “Schouder aan schouder, zij aan zij, gezamenlijk optrekken om dit land op te bouwen; tide tamara wi e stre go moro fara; wij moeten ons bevrijden van de koloniale machthebbers; al houden jullie niet van mij, maar ik houd van U”, “Get up stand up, stand up for your right”. Het is deze “mooipraters” aardig gelukt dit volk 34 jaren aan het lijntje te houden met allerlei leugenachtige propaganda of versluierend gepraat. De maskers gaan heel gauw vallen en daarom moeten wij die bundeling als een geheel zien en niet als de som der delen. Op 25 mei 2015 moeten wij (het geheel) politiek voorgoed afrekenen met deze “mooipraters” en die dag moet de D-day (Decision Day; beslissingsdag) worden voor alle Surinamers.
Het geheel is meer dan de som der delen
Als wij de verkiezingsresultaten van de afgelopen verkiezingen goed analyseren dan zien we dat partijen die in combinaties de verkiezingen zijn ingegaan steeds een groter rendement geboekt hebben. Met een voorbeeld zal ik dit verhaal onderbouwen. Het NF is tussen 2005-2010 niet achteruitgegaan, maar heeft die ene zetel in het kokosdistrict Coronie verloren. We nemen het district Coronie als voorbeeld.
Oproep aan de kiezers
De tijd van onderling strijd voeren moeten wij vaarwel zeggen. De ruim 25.000 kiezers die op Parmessar, Doekhie en Abdoel lijken en op 25 mei 2010 op de politieke partij “Niet Daar Parkeren” (NDP) gestemd hebben, vragen wij weer terug te keren naar de moederpartij. Meneer Limbopersad zet zich heel hard in om enkele jaknikkers en -kniksters erbij te halen om fatsoenlijke burgers te schaden met zijn middagverhaaltje. De komende dagen, weken, maanden naar de verkiezingen van mei 2015 toe, zullen de middagverhaaltjes van Limbopersad agressiever worden. Op de kiezers wil ik een verzoek doen om deze woordvoerder van de regering goed in de gaten te houden, omdat hij alles wat krom is zal proberen recht te praten. Ik wil mijn landgenoten, die al moe zijn van al die corruptieschandalen en “Change” willen hebben, vragen rustig te blijven en de berichten goed te volgen. De D-day is goed voorbereid en met de komst van Pertjajah Luhur, de BEP en eventueel de KTPI is the Decision-day in een eenparig versnelde beweging terechtgekomen. Het is alleen nog dat er daadwerkelijke acties worden ondernomen om deze samenwerking te tot zijn recht te laten komen. Hoe dichter wij de verkiezingsdatum naderen, hoe spannender het gaat worden. Het is toch wel te hopen dat de achterban onder alle omstandigheden sportief blijft
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!