VWO-studente mishandeld en geboeid op haar verjaardag

‘Ik ben slachtoffer geworden van huiselijk geweld en ik kan geen hulp krijgen van de politie’, zei de achttienjarige Lilly Holder terwijl de tranen rolden over haar wangen. Holder geeft aan dat zij afgelopen donderdag 18 jaar is geworden en op die dag is afgetakeld door haar stiefbroer en moeder. Zij is daarna door haar moeder geboeid geworden aan een bankstel. Zij heeft kans gezien om te ontsnappen via de shutters van het toilet in de woning. ‘Ik heb toen de politie op de hoogte gesteld hiervan, waardoor mijn broer is opgesloten. Mijn moeder is nu alleen op wraak uit op mij. Daarom ben ik nu heel erg bang om naar huis te gaan, want ik ga weer geslagen worden. Vooral als mijn stiefbroer uit de gevangenis komt.’
‘Ik word frequent geslagen thuis en daarna word ik opgesloten in de kamer. En de politie stuurt mij steeds weer naar huis met het gegeven dat als ik niet geslagen ben geworden, zij niets kunnen doen. Ik ben zelfs naar het Bureau Slachtofferhulp in Nickerie geweest voor hulp. Maar daar is er aan mij aangegeven dat als de politie mij steeds naar huis stuurt, zij niet kunnen inspelen. Nadat ik ben geslagen, worden alle communicatiemiddelen van mij afgepakt totdat alle blauwe plekken weg zijn. Ik mag gewoon geen contact hebben met de buitenwereld voor die periode. Hierdoor kon ik nergens gaan om te kunnen aangeven en aantonen dat ik mishandeld ben geworden. Tot mijn geluk heb ik donderdag kunnen ontsnappen. Mijn stiefbroer heeft me afgetakeld, getrapt en geschopt. En toen ik terug wilde vechten met mijn stiefbroer, heeft mijn moeder mij vastgehouden zodat hij mij beter kon slaan.’
‘Toen ik daarna probeerde te vluchten, hebben zij mij gesleept naar de woonkamer en geboeid met een politie-boei aan het bankstel. Mijn buurvrouw zag hoe ik geslagen werd, maar zelfs zij schoot niet te hulp. Uiteindelijk ben ik gevlucht via de shutters van het toilet.’ Holder zit in de vijfde klas van het VWO in Nickerie. Ze geeft aan dat zij vanwege haar situatie niet goed heeft gepresteerd op school. Haar ouders zijn uit elkaar. Haar vader is wel op de hoogte van dit alles, maar hij heeft haar gezegd om naar haar moeder te luisteren, want hij kan niet veel doen. Ze kan ook niet praten met haar moeder. Zij is voor hulp geweest bij gewestelijk politiecommandant Stanley Benschop en hij heeft haar doorverwezen naar inspecteur Theo Plet.
‘Ik kan onmogelijk geholpen worden door Plet als hij een verhouding heeft met mijn moeder. Door de sms’jes die hij voor mijn moeder stuurt, kan ik dit met zekerheid zeggen. Hij is aan de kant van mijn moeder en zegt dat ik het zelf heb gezocht. En mijn moeder liegt over alles. Ik weet dat ik fouten maak, maar dit is niet wat ik verdien. Ik ben vaak geweest naar de politie, maar ik heb nooit hulp gehad. Ik doe een beroep op de instanties om hulp, zodat ik een verblijf kan krijgen om mijn studie af te ronden’, zei Holder.
Gewestelijk politiecommandant Stanley Benschop hiermee geconfronteerd, geeft aan dat Holder een wegloopgedrag heeft. Haar moeder wilt haar thuis houden en een goede toekomst bieden, maar zij wilt weglopen met jongens. De politie is haar recentelijk gaan halen te Jarikaba. ‘Zij is nog minderjarig en ze kan niet voor zichzelf bepalen’, zei de gpk. Hij geeft aan dat de politie met afstemming met het Openbaar Ministerie heeft gehandeld. Hulpofficieren Ramnath en Plet zijn belast geweest met deze zaak. ‘Holder moet naar huis, want haar moeder wil haar wel in huis. En inspecteur Plet heeft geen relatie met haar moeder. Voorts geeft Benschop aan dat Holder niet met een politie-handboei was vastgemaakt. Zij gehoorzaamt haar moeder niet, vandaar dat zij wordt geslagen. ‘Ik keur wel de handeling van haar stiefbroer af, daarom is hij in verzekering gesteld.’ Volgens de vriend van Holder, Steven Corlette, is zij na het voorval niet meer naar huis gekeerd. Zij is nu bij haar vriendin. Volgens bekomen informatie heeft de moeder van Holder een aangifte van vermissing gedaan bij de politie. Zij was niet bereid om Dagblad Suriname te woord te staan.

error: Kopiëren mag niet!