Schaken: Bouterse versus Somohardjo

Velen binnen de Surinaamse samenleving en daarbuiten (vriend & vijand/coalitie & oppositie) zijn van mening dat Paul Somohardjo van plan was zijn alom bekende fragiele, doorzichtige chantagestrategie toe te passen om kort voor de begrotingsbehandeling de stekker uit de coalitie te trekken. Als Somohardjo koste wat het kost in de coalitie gedoogd zou worden door Desiré Delano Bouterse, de president van de Republiek Suriname, dan zou bij de begrotingsbehandeling 2014-2015 geen quorum verleend kunnen worden. Sommige parlementariërs binnen de coalitie zouden uit gemakzucht of door andere verplichtingen absent kunnen zijn in De Nationale Assemblee, in de veronderstelling dat het juiste aantal aan parlementariërs present zouden zijn (i.h.b. van de coalitiepartner PL) om quorum te verlenen. President Bouterse en coalitiepartner parlementariër Brunswijk waren de ex-coalitie partner parlementariër Somohardjo tenminste twee stappen voor. De koning van een schaakspel staat schaakmat, of kortweg mat, als hij door een vijandelijk stuk aangevallen wordt (met andere woorden schaak staat), en hij zich niet aan die aanval kan onttrekken door zichzelf te verplaatsen, door het stuk dat hem schaak zet te slaan, dan wel door een ander schaakstuk ter bescherming tussen zichzelf en het vijandelijke stuk in te plaatsen. Dit geldt ook als de tegenstander door het “slaan van de koning” zelf schaak zou komen te staan. De tegenstander mat zetten is het doel van schaken. Mat is dan ook het einde van de partij. Bouterse en Brunswijk zijn twee voormalige militairen. Uit strategisch oogpunt zijn militairen getraind om tenminste twee stappen vooruit te denken voor ze een strategie uitstippelen. De twee ex-militairen Bouterse en Brunswijk hadden de burger Somohardjo ruimschoots in hun vizier om te voorkomen dat zijn snode plannen zouden lukken om te pogen (de stekker vroegtijdig en onvoorbereid uit de coalitie te trekken) de regering Bouterse- Ameerali te laten vallen. Het was een kwestie van tijd dat de `politieke chanteur“ Somohardjo ontmaskerd zou worden en uit de coalitie gekieperd/ gewipt zou/moest worden. Somohardjo had een doorzichtige strategie ontwikkeld om wederom in de nieuwe coalitie m.n. de regering Bouterse – Ameerali te chanteren, als voorheen, waarbij hij de regering Venetiaan voor 5 lange jaren ongestraft, c.q. zonder (politieke) consequenties aan verbonden, kon blijven chanteren. Het fragiele, doorzichtige kaartenhuis van Somo kon door Baas en Bravo als een luchtballon doorgeprikt worden.
Iemand met een Somo-mentaliteit is een opportunist en zal ten allen tijden onbetrouwbaar zijn en een chanteur, een valsspeler blijven. De man met de tjekre tjekre dobbelsteen in zijn handen weet dat hij je kan manipuleren, benadelen zolang jij het toe laat. Het deert deze tweederangs illusionist helemaal niet hoelang je met hem in zee zult gaan. Deze tweederangs illusionist denkt ook niet na hoe het morgen zal aflopen. Hij denkt niet langer dan zijn neus lang is en denkt alleen maar aan nu en ook niet hoe de dag afloopt, laat staan aan morgen. Tjekre tjekre is een (vals) spel (balletje balletje) met dobbelstenen en kommetjes. “Vroeger”was het meestal (vaak in de illegale gokhallen) op de Surinaamse kermis.
Het tjekre tjekre spel in Suriname wordt in de meeste gevallen door sommige leden uit je Javaanse gemeenschap gebezigd en ze zijn er heel behendig in om het tjekre tjekre spel te spelen. Er staat zoals gewoonlijk bij het tjekre tjekre spel een man achter een tafel en dan staat er aan de andere kant van de tafel een bekende van de man die de stenen schudt. Ze doen alsof ze elkaar niet kennen, en zogenaamd wint die man aan de andere kant van de tafel. Paul is heel erg bekend met dit model en hij kan het ook heel goed hanteren en manipuleren .
En jij als toeschouwer die verbouwereerd en blind van hebzucht staat te kijken, ziet dat die man wint, dus ga je ook meedoen, want je wilt ook winnen. En als je begint te spelen dan zie je dat je verliest. Ze weten precies hoe ze je moeten (bespelen / paaien) inpakken, en als je eenmaal verloren hebt, wil je alsmaar door gaan met spelen. Er ontstaat een waas van een illusie dat de zintuigen prikkelt om door te spelen omdat het klaarblijkelijk nog mogelijk lijkt je zuurverdiende nochtans verloren geld terug te kunnen winnen. Tenslotte verlies je al je (huishoud) geld.
Deze zeer bekende tjekre tjekre streek kan nog erger voor je aflopen. Doordat je uit paniek jezelf nog meer in de schulden zal werken ook om met de haastte spoed naar huis te (spinten) racen om het (spaarpotje van het vrouwtje/de kinderen) appeltje voor de dorst of geld gaat lenen bij vrienden, familie/aanverwanten of derden om je verloren geld bij het tjekre tjekre terug te winnen enzovoort. Nadat Somohardjo door de president uit de coalitie is gezet is hij wederom een nieuw politiek avontuur begonnen binnen het Nieuw Front.
Het Nieuw Front moet echter er voor waken dat zij niet samen met het chantabele ‘zinkend Pertjajah Luhur/Volksalliantie schip’ voor eeuwig in de diepte zal verdwijnen en in de oppositiebanken belandt. De PL heeft de NF momenteel (bij de lurven/ballen) in een (on)vrijwillige opportunistische wurggreep gegijzeld. De PL heeft een nieuwe vorm van chantage politiekvoering ontwikkeld, namelijk om rigoureus en dicterend door te druisen om zogenaamd vanaf het begin van zijn samenwerking met NF met open kaart te spelen, blufpoker (tjekre tjekre dobbelstenen) op tafel. De chantagepolitiek is geëvalueerd tot een (illusie) opportunistische extreme (vrijwillige) politieke gijzeling (het Stockholmsyndroom) van NF. Op weg naar de Surinaamse verkiezingen van mei 2015 is er een nieuwe vorm van een opportunistisch politiek fenomeen binnen de NF ontstaan, namelijk, het doel heiligt de middelen. De NF wil koste wat kost in de coalitie/ in het machtscentrum na de verkiezingen van 25 mei 2015.
De politieke strategie/ideologie van KTPI zal bepalend zijn of ze als volwaardig coalitiepartner bejegend/geaccepteerd zal worden binnen de huidige coalitie. Of dat ze passief dan wel schoorvoetend, zoals Nieuw Suriname, als een opstandige puber op de reservebank zal plaatsnemen.
Roy Frits Lansdorf

error: Kopiëren mag niet!