Vereniging keuringsstations wil ongeveer 80 tot 90 keurmeesters erbij

De Vereniging van Keuringsstations (VKS) wil het huidige aantal keurmeesters optrekken met nog eens 80 tot 90 keurmeesters. Dit zegt Steven Tjang-A-Sjin, penningmeester van de VKS, in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens Tjang-A-Sjin beschikken de keuringsinstanties momenteel over 60 tot 70 keurmeesters, die over 40 keuringsinstanties zijn onderverdeeld. Om een voertuig op de juiste wijze te keuren, moeten de keuringsinstanties over genoeg keurmeesters beschikken. Als er een tekort ontstaat, betekent dit volgens Tjang-A-Sjin dat de dienstverlening aan het publiek zal afnemen. Uiteindelijk moet het zo zijn dat elke keuringsinstantie moet kunnen beslissen over hoeveel keurmeesters zij wil beschikken. De VKS heeft volgens Tjang-A-Sjin gisteren een schrijven gestuurd naar de Stichting Toezicht Keuring Motorrijtuigen (STKM), waarin zij een ultimatum van 5 dagen aan de stichting is geven om een duidelijk antwoord op de voorstellen van de VKS te geven. Het maakt voor de VKS niet uit of de voorzitter van de STKM in het buitenland vertoeft.
De VKS heeft geen problemen met de onlangs ingevoerde methode, waarbij maximaal 3 voertuigen per uur gekeurd mogen worden. Waar zij wel moeite mee heeft, is dat keuringsinstanties die wel over meer keurmeesters en meer keuringsbanen beschikken, toch niet meer dan 3 voertuigen per uur voor herkeuring mogen aannemen. Met zo een methode zouden de keuringsinstanties toch betere service aan haar klanten kunnen aanbieden. De VKS is het daarom volkomen mee eens dat een autobezitter, die aan een wettelijke verplichting moet voldoen, niet onnodig benadeeld moet worden voor een technische beperking. Dit is waarom de VKS zegt dat de STKM de keuringsinstanties in haar mogelijkheden beperkt.
Volgens Tjang-A-Sjin heeft de AJK-sector (Algemene Jaarlijkse Keuring) vanaf haar ontstaan in 2009 een bepaalde ontwikkeling doorgemaakt. De STKM heeft vanaf 2009 niets gedaan aan de verdere ontwikkeling van de sector. Dit heeft ervoor gezorgd dat de STKM haar toezichthoudende taak niet meer naar behoren kan uitvoeren. Een verruiming van de openingstijden is volgens de VKS ook een optie. Dit is vanaf 2010 aan de STKM gevraagd. De VKS heeft een voorstel gedaan, waarbij in gevallen waarbij er extra kosten voor de STKM ontstaan, zij dan een afdracht van 200 procent zal doen. ‘De prijzen bij de keuringsinstanties zullen niet verhoogd worden’, aldus Tjang-A-Sjin.
FR

error: Kopiëren mag niet!