Seismische golven om de zeebodem te verkennen

Seismische golven om de zeebodem te verkennenVoor de kust van Suriname komt binnenkort een bijzonder voertuig te varen. Het schip is 19 meter lang en 5.5 meter breed. De maximumsnelheid is 10.5 km/uur, maar over het algemeen zal het niet sneller varen dan ongeveer 4 km/uur. Haar naam is M/V Ms Grace en behoort tot de seismologische vloot uitgerust om de kusten te verkennen naar olie.
Het zoeken naar mogelijke plaatsen waar olie onder de zeebodem zit, gebeurt door middel van seismologische golven. Een airgun stoot elke 6.25 – 12.5 meter een schokgolf naar de zeebodem. Deze golf komt op de bodem aan en gaat een paar meter de grond in. Daarna kaatsen de golven terug en kan men met behulp van een streamer de golven weer opvangen. De streamer bezit een aantal hydrofoons en sleept achter de boot aan, waar het de golven opvangt. Aan de hand hiervan kan een uitslag geven worden over wat voor type bodem en grondlaag de zeebodem opgemaakt is.
Omdat Ms Grace een schip is dat een ondiepe ligging heeft, kan het in ondiep water de metingen uitoefenen. De metingen worden verricht op 1.5 – 5 meter diepte, maar de boot kan tot een meter diepte bij de kust komen. De verwachting is dat het schip op vrijdag of zaterdag in Nickerie aankomt afhankelijk van het weer, alwaar het begint met meten en langs de Surinaamse kust zal varen tot oktober van dit jaar. Hoe harder de schokgolven zijn, hoe dieper de golven de zeebodem doordringen en in de aardkorst komen. Dit heeft gevolgen voor het zeeleven in de oceaankust.
In opdracht van Staatsolie die het project laat uitvoeren, zijn technici van het bedrijf CSA Ocean Sciences Inc. gevraagd om als onafhankelijk bedrijf mee te kijken naar de kracht van de metingen die verricht worden. Doordat seismische golven door het water gaan, heeft dit gevolgen voor het leven dat erin voorkomt. Met name zeezoogdieren zijn vatbaar voor deze golven. Zo kunnen de trommelvliezen van dolfijnen knappen wanneer de golven te sterk zijn. De trommelvliezen hebben ook te maken met het evenwichtsorgaan. Wanneer de vliezen niet meer aanwezig zijn, verliezen dolfijnen hun oriëntatie en raken ze uit evenwicht. Op deze manier verdrinken de zeezoogdieren als gevolg van de metingen, legt de deskundige Jeff Martin uit.

error: Kopiëren mag niet!