CBB gaat richting digitalisering

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) maakt vanaf gisteren gebruik van het Burgeradministratie Systeem Suriname (BasS). Het BasS is een netwerk dat de computers van het CBB met elkaar verbindt. Het systeem werd gisteren officieel door de minister van Binnenlandse Zaken, Edmund Leilis, in gebruik genomen op het CBB-kantoor Noord. ‘Het CBB is al enkele jaren gedigitaliseerd, maar de wijkkantoren werkten niet in een systeem’, legt de minister uit. ‘Vanaf nu zijn de wijkkantoren in het geheel land via een netwerk verbonden met elkaar.’ Leilis zegt dat er ook voor gezorgd is om het systeem te bewaren en te beschermen tegen hackers. ‘De wereld is wel vindingrijk, maar we hebben ook rekening daarmee gehouden.’
John Sahari, directeur van het CBB, zegt dat dit systeem het bureau veel tijd, moeite en geld zal gaan besparen. ‘Voorheen moest er bij mutaties de informatie worden overgebracht van het hoofdbureau via een stick naar de andere tien districten.’ Het netwerksysteem is zelf in elkaar gezet door de ambtenaren van de automatisering afdeling van het CBB. ‘We hebben ditmaal geen consultant ingehuurd, maar gebruik gemaakt van de deskundigheid van onze eigen krachten.’ Aan het opzetten van een nieuw systeem hangt er een prijskaartje van SRD 40.000.
‘Het registratiesysteem van het CBB is grotendeels nog op papier gebaseerd, maar ook dit zal op korte termijn veranderen. Het ligt in de bedoeling dat producten van het CBB in de toekomst worden geclusterd, zodat kan worden volstaan met één multi-bruikbaar document in plaats van verschillende uittreksels met dezelfde informatie.’ Leilis zegt dat er ook plannen zijn om documenten veiliger te maken door ze uit te geven met een speciale codering.

error: Kopiëren mag niet!