‘Het recht heeft gezegevierd’

‘Suriname is behoed van veel kwaad en uiteindelijk heeft het recht gezegevierd.’ Deze uitspraak deed de minister van Justitie en Politie ten aanzien van de uitspraak van de rechter in de Sasur-kwestie. De Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) is in het ongelijk gesteld door het Hof van Justitie. Het Hof besliste in hoger beroep dat de ingetrokken beschikking door de rechter in kort geding overeind blijft. Dit betekent dat Sasur nog steeds niet als bemiddelingsbureau voor het innen van auteursrechten mag optreden.
Op de vraag als Sasur die gelden die geïnd zijn, terug moet betalen, kon de minister nog geen duidelijk antwoord geven, omdat hij nog niet over het vonnis beschikt. ‘Feit is dat men niet op een dictatoriale manier dingen moet doordrukken in de samenleving’, zegt Belfort. ‘Ondanks de adviezen negatief waren, is er toch een beschikking uitgegeven en de persoon die dit allemaal gecreëerd heeft, was stil.’
De beschikking van Sasur werd een jaar geleden ingetrokken door het ministerie van Justitie en Politie. Toen besloot Sasur via een rechtszaak de beschikking weer op te eisen. Advocaat Dwight Kraag van de Staat Suriname heeft eerder aangehaald dat de zaak terug moet naar de kantonrechter in bodemgeschil, omdat Sasur verzuimd heeft om een vonnis van de bodemrechter te vragen. De rechter in kort geding moest volgens Sasur toch een beslissing hebben genomen met betrekking tot de tweede intrekking van de beschikking van Sasur. De rechter had in november vorig jaar besloten dat er op 21 maart 2014 vonnis gewezen moet worden in de zaak. Uiteindelijk mocht de Staat Suriname alsnog haar pleidooi houden. Dit, tot grote teleurstelling van de zijde van Sasur, die van mening was dat het Hof de staat opzettelijk wilde bevoordelen.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!