Ramnandanlal zeer positief over Surimep

Tijdens de onlangs gehouden Surimep-conferentie heeft de CEO van Iamgold, Steve Letwin, aangegeven dat president Desi Bouterse een geweldige onderhandelaar is. Parlementariër Henk Ramnandanlal geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat die uitspraak niet alleen een ondersteuning is naar de regering, maar tegelijkertijd ook een bevestiging dat de regering op het juiste traject zit wat betreft de exploitatie van de minerale rijkdommen van ons land. De Surimep-conferentie is voor hem een zeer innovatieve benadering geweest om de mijnbouwsector op een nieuw, voor Suriname zeer voordelig pad te brengen op tweeërlei wijze. Allereerst is het voor Suriname voordelig geweest omdat de hele samenleving, inclusief het private en publieke bedrijfsleven en de deskundigen van de Surinaamse regering, in contact is getreden met buitenlandse wetenschappers, dienstverleners en potentiële investeerders. “Zonder Surimep waren we aangewezen op buitenlandse bedrijven die naar Suriname kwamen, omdat ze toevallig geïnteresseerd raakten in Suriname”, geeft hij verder aan. In dit laatste geval betekende het nog niet dat deze bedrijven het beste alternatief zijn voor Suriname om mee in zee te gaan. Zonder Surimep moest het Surinaamse bedrijfsleven ook het geld opbrengen om te gaan participeren op conferenties in het buitenland en niet veel bedrijven kunnen dat. Door de mijnbouw-, energie- en petroleumconferentie in Suriname te organiseren, is aan de totale samenleving de mogelijkheid gegeven om in contact te treden met grote buitenlandse dienstverleners en potentiële investeerders, sommigen met klinkende namen, in de wereld.
Het was volgens Ramnandanlal overigens opvallend dat veel Surinaamse studenten hebben geparticipeerd aan deze conferentie die op internationaal niveau was. Ten tweede heeft Suriname als land, de gehele mijnbouw-, energie- en petroleumsector kunnen presenteren aan de bedrijven en investeerders die zijn afgekomen op deze conferentie. “Als we als voorbeeld de mijnbouwsector nemen, dan weten we dat bepaalde deelsectoren relatief beter zijn ontwikkeld dan andere deelsectoren. Zo is en wordt erg veel geïnvesteerd in de goudsector, maar de potenties die wij hebben in bijvoorbeeld ijzer of mangaan zijn nog onvoldoende geëxploreerd. En door de potenties van Suriname te presenteren tijdens de drie dagen durende conferentie aan de bijna 500 binnenlandse en buitenlandse participanten, kan je veel betere overeenkomsten als regering voor het land binnenhalen”, benadrukt de parlementariër. Het is volgens hem beter onderhandelen met meerdere bedrijven dan met 1 of 2 bedrijven die toevallig langskomen om te investeren in het land.
Surinaamse bedrijven hebben contracten kunnen binnenhalen
Ramnandanlal geeft verder aan dat de meerwaarde van de conferentie gezocht kan worden in het feit dat het Surinaamse bedrijfsleven zich als partner heeft kunnen presenteren voor zowel buitenlandse private bedrijven als de overheidsbedrijven die actief zijn in Suriname. “Ik begrijp dat Surinaamse bedrijven, privaat en publiek, concrete opdrachten hebben kunnen binnenslepen uit de conferentie: contracten van buitenlandse leveranciers met Surinaamse bedrijven en Surinaamse leveranciers aan buitenlandse afnemers”, voegt hij verder aan toe. Voorts is interesse opgewekt bij potentiële investeerders voor de minerale rijkdommen die Suriname bezit. Afspraken zijn gemaakt voor vervolggesprekken, onderhandelingen en onderzoekingen die ongetwijfeld zullen leiden tot nog meer overeenkomsten in de mijnbouw die ook zonder twijfel voordeliger zullen zijn voor Suriname dan de overeenkomsten uit het verleden.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!