Naleving regels omtrent veiligheid op de werkvloer laat veel te wensen over

Een man laadt goederen uit een container met een badslipper, korte broek en trui aan. Waar is zijn veiligheidskleding en schoeisel?
Een man laadt goederen uit een container met een badslipper, korte broek en trui aan. Waar is zijn veiligheidskleding en schoeisel?
Onlangs heeft zich een ongeval voorgedaan bij een glashandel aan de Zwartenhovenbrugstraat, waarbij drie werknemers gewond zijn geraakt. Deze mannen waren bezig glas uit een container te halen en raakten hierdoor gewond. Volgens de woordvoerder van de publiciteitsdienst van de politie, inspecteur Humphrey Naarden, hadden deze mannen geen geschikte kleding aan om die werkzaamheden te verrichten. De vraag die nu rijst, is of de wetgeving hieromtrent in acht genomen wordt. Bekommert de desbetreffende dienst zich wel als het gaat om veiligheid van werknemers op de werkvloer? Op het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) is er een specifieke afdeling Arbeidsinspectie, die erop moet toezien dat de wettelijke bepalingen, met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden inzake veiligheid van werknemers bij uitoefening van hun werkzaamheden, worden nageleefd. Uit reacties van arbeiders valt gemakkelijk te concluderen dat het slechts papieren regels zijn. Van arbeidsinspecteurs op de werkvloer, in elk geval van controle op de naleving van regels en voorschriften door de werkgever, is er nauwelijks of geen sprake.
Boeteoplegging en boete-inning laten te wensen over
R. Ratan, coördinator Veiligheidsinspectie bij ATM, geeft aan dat de werkgever moet zorgdragen voor veiligheid van haar werknemers. De werkgever heeft een veiligheidszorgplicht. Op de vraag of er boete opgelegd wordt aan een werkgever die zich niet heeft gehouden aan de voorschriften, geeft Ratan aan dat het zou moeten, maar de ervaring leert dat de boetevoorstellen de werkgevers niet bereiken. Verder laat de inning veel te wensen over. De coördinator heeft ook laten weten dat de inspecteurs in feite bevoegd zijn om een procesverbaal (een schriftelijke weergave van verklaringen) op te maken tegen een bedrijf dat in de fout is gegaan. De inspecteurs hebben allemaal een opleiding tot buitengewoon agent van politie gevolgd, en allemaal zijn beëdigd door de procureur-generaal (pg). Het streven is om het snelrecht dat bij de politie wordt gehanteerd ook bij arbeidsovertreders te hanteren, maar het proces is nog niet afgerond. Door de leiding is er alles gedaan om de inspecteurs die bevoegdheid te geven, maar er moet nog meer gebeuren, aldus de coördinator. Voor nu kunnen door de inspecteurs, als blijkt dat een werkgever zich niet houdt aan de voorschriften, ‘parate executie’ worden toegepast. Dat houdt in dat werkzaamheden worden stopgezet totdat er gezorgd wordt voor de nodige maatregelen. Hoe vaak dit dwangmiddel is toegepast en wanneer voor het laatst de arbeidsinspecteurs daadwerkelijk op het veld zijn geweest en werkplaatsen hebben gecontroleerd, is op de vingers van een hand te tellen. Arbeidsinspecteurs blijken in de praktijk veelal kantoorambtenaren te zijn, die vanuit hun gekoelde ruimte het werk proberen te overzien, met alle nare gevolgen voor de arbeiders. Ongelukken blijven dan ook niet uit.

error: Kopiëren mag niet!