Wereld Sikkelcellendag

1 ZEKER Wereld Sikkelcellen DagOp 19 juni 2008 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aan die sikkelcelziekte (SCZ) erkent als een mondiaal gezondheidsprobleem. Sindsdien is 19 juni Sikle Cell Awaraness Day. Ook in Suriname wordt hier aandacht aan besteed. Dat gebeurt middels een symposium dat gehouden wordt op 21 juni, voor artsen en aanverwante medische beroepen, en op 22 juni voor patiënten en hun directe omgeving zoals familie en vrienden maar ook werkgevers. Doel van het symposium is onder andere het vergroten van de kennis over en meer bekendheid geven aan SCZ. De ziekte is meer dan honderd jaar geleden ontdekt door James Herrick. SCZ is een vorm van ernstige en erfelijke bloedarmoede. In bepaalde omstandigheden kunnen bloedvaten verstopt raken. De meeste mensen met de ziekte hebben een Afrikaanse, Arabische of Aziatische achtergrond. De ziekte is ontstaan in gebieden waar van oudsher malaria voorkomt. Het menselijk lichaam paste zich aan deze omstandigheden aan door zichzelf te beschermen tegen de ziekte. Echter zorgde juist deze aanpassing ervoor dat de ziekte ontstond en zich verspreidde in de gebieden. De bloedcellen kregen een sikkelvorm, vandaar de naam, die ervoor zorgde dat ze in elkaar konden haken en dus verstoppingen kunnen veroorzaken in de bloedvaten met alle gevolgen van dien. Tevens hebben de sikkelcellen een veel kortere levensduur. Maar 30 dagen ten opzichte van de 120 dagen van normale bloedcellen. Dit zorgt onder andere voor de bloedarmoede die kenmerkend is voor de ziekte. De ziekte is alleen te genezen door een beenmergtransplantatie. Zo een heftige ingreep wordt daarom ook alleen overwogen als ondersteunende behandeling van symptomen te kort schieten en de klachten van de patiënt zodanig worden dat de levenskwaliteit in gevaar komt. Voorkomende klachten zijn onder andere lusteloosheid, lichtgele verkleuring van de ogen, hoofdpijn, koorts of veel plassen. Ook kunnen mannen pijn ervaren bij erecties. De ziekte komt dus zowel bij mannen als vrouwen voor.
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!