Dorpeling aan slangenbeet ontsnapt

1dorpelingEen zonnige dinsdagmiddag zou fataal kunnen zijn afgelopen voor een dorpeling uit Galibi. De arbeider Ricky van een lokale touroperator werd op weg naar huis aangevallen door een anderhalve meter makka-slang oftewel bush master. Eerst probeerde de reptiel een huiskat als prooi te bemachtigen. Daarna verschool het zich in een bloemenpark. Waarschuwingen van buurtbewoners werden niet serieus genomen. De slang schoot zich vooruit. De dorpeling rende schreeuwend weg. Een alerte buurtbewoners schoot hem te hulp. Hij schakelde de reptiel uit met een gerichte schot uit een jachtgeweer. Deze slangensoort bevindt zich zelden in de buurt van het dorp. Volgens boskenners is het de regen. Door de vele regenval zijn de zwampen overstroomd. De reptielen kunnen zich niet meer veilig voelen en zoeken elders een droge plek. Het is de meest gevreesde slang die in Suriname voorkomt. Ze kunnen een lengte van meer dan drie meter bereiken. Een beet van de slang kan fataal zijn, indien niet tijdig wordt ingegrepen. Ook de top van de staart is een gevaarlijk wapen van het kruipend dier. Zij komen het meest voor in en aan de randen van de bossen. De makka-slang wordt weleens de kapasi-sneki genoemd.

error: Kopiëren mag niet!