Uitspraak mensenhandelszaak met een week uitgesteld

Kantonrechter Marie Mettendaf heeft gisteren de mensenhandelszaak, waarbij de acht verdachten Nirmala K., Birju K., Santoesha J., Kavish B. Aswienkoemar G, Nalini A, William D en Soerishkoemar R terecht staan, uitgesteld naar vrijdag 20 juni. Mettendaf gaf aan dat collega rechter Sieglien Wijnhard wegens ziekte de zaak niet kon behandelen. Alle verdachten hebben meegewerkt, zodat minderjarige meisjes in de prostitutie terechtkwamen. De raadsman van de verdachten, Nirmala, Nalini en Santoesha, haalde eerder in zijn pleidooi aan dat hij het niet eens was met het strafvoorstel van het Openbaar Ministerie, omdat die iets aan de hoge kant lag. Bovendien zou de geldboete van SRD 10.000 onbetaalbaar zijn, waardoor de verdachten zeker ook de extra tien maanden in het gevang zullen zitten.
Volgens het psychologisch rapport is de verdachte Nirmala een zwakbegaafde vrouw van 35 jaar met een hoge mate van suggestibiliteit. Hierdoor kan er volgens Truideman de strafbare feiten niet aan Nirmala toegerekend worden. De raadsman benadrukte wel dat de handeling van de verdachte geen schouderklopje verdienen. Eerder had de raadsvrouw van Soerishkoemar, Nacatia San A Jong, aangehaald dat de slachtoffers ervoor hebben gekozen een leven te leiden, waarbij seks met verschillende mannen wordt bedreven. De meisjes zouden onhandelbaar zijn en steeds van huis zijn weggelopen. Volgens hoofdofficier van justitie Garcia Paragsingh zijn al de verdachten op de terechtzitting teruggekomen op hun verklaringen die zij bij de politie hadden afgelegd. Bovendien gaat het aangehaalde punt van raadsvrouw Nacatia San a Jong niet op dat de slachtoffers zelf voor zo een leefstijl hadden gekozen.
‘Het gaat om minderjarigen die te allen tijde beschermd moeten worden’, benadrukte de hoofdofficier. Nirmala K. en haar echtgenoot Birju K., die als hoofdverdachten zijn aangewezen in deze zaak, riskeren een celstraf van acht jaar en een boete van SRD 10.000, subsidiair tien maanden hechtenis. Garcia Paragsingh eiste voor de derde verdachte, Santoesha J., twee jaar en zes maanden gevangenisstraf, omdat zij eraan zou hebben meegewerkt dat de slachtoffers met verschillende mannen seks hadden. Ze zou een van de meisjes zelfs hebben vastgebonden, zodat een man zijn lusten op het kind kon botvieren. Nalini A., William D. en Soerishkoemar R., hoorden respectievelijk twee en vier jaar celstraf tegen zich eisen. De verdachten Kavish B. en Aswienkoemar G. hoorden vrijspraak tegen zich eisen. Op 20 juni staat de zaak voor uitspraak.
FR

error: Kopiëren mag niet!