Personen van Surinaamse afkomst kunnen PSA-status activeren

Vanaf vandaag is het voor personen van Surinaamse afkomst ook mogelijk om hun PSA-status te activeren. Gisteren vond in het perscentrum van het Kabinet van de President de launch plaats van het PSA gebeuren. Lucretia Redan, onderdirecteur Consulaire Zaken, gaf middels een presentatie aan hoe het PSA gebeuren in elkaar zit niet alleen, maar ook wat de voordelen daarvan zijn. De Wet PSA werd in januari van dit jaar aangenomen door het parlement. Door middel van activering van de PSA-status kan men in aanmerking komen voor een PSA-document. Er zijn 3 categorieën van personen die de PSA status kunnen activeren. In dit geval kan gedacht worden aan mensen die in Suriname geboren zijn, maar een andere nationaliteit hebben, mensen die niet in Suriname geboren zijn, maar tenminste een ouder van Surinaamse afkomst hebben of personen die niet in Suriname geboren zijn, maar tenminste een grootouder hebben van Surinaamse afkomst.
Het voordeel van de PSA-status is dat men geen visum meer nodig heeft om het Surinaams grondgebied te betreden. Men mag 6 maanden aaneensluitend in Suriname verblijven. Het verblijf kan met maximaal 6 maanden verlengd worden. Binnen de 12 maanden mag men, door zich in te schrijven, een PSA-kaart aanvragen. Verder mag men met deze status ook zonder werkvergunning werken in Suriname. De PSA-status kan men activeren via de website: http://www.gov.sr/psa. De behandeling van zo een aanvraag kan 3 weken tot een maand duren. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de regering ervan overtuigd is dat Surinamers waar ook ter wereld in de gelegenheid gesteld moeten worden om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land. Daarbij mag hun nationaliteit geen obstakel zijn.
De regering werkt ook aan het hebben van sectorale honorair consuls. Op die manier hoeft men geen consultants met diverse nationaliteiten aan te trekken. In Europa betaalt men Euro 100 voor het activeren van de PSA-status en personen die jongeren dan 18 jaar zijn betalen de helft van de prijs. Op maandag 16 juni vindt de launch hiervan in Nederland plaats. Lackin mocht vandaag ook ceremonieel de eerste PSA-kaart in ontvangst nemen.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!