Wereld Bloeddonorendag in het teken van veilig bloed voor moeders

De focus voor Wereld Bloeddonorendag van dit jaar is “Safe Blood for saving mothers”. Dagelijks sterven er wereldwijd ongeveer 800 vrouwen aan complicaties als gevolg van een zwangerschap of bevalling.
Ernstige bloedingen tijdens en na de bevalling zijn belangrijke oorzaken van sterfte, ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid. Het doel van de campagne “ Safe Blood for saving mothers”, is het vergroten van de bewustwording voor tijdige toegang tot veilige bloedproducten. Het is van essentieel belang dat er wereldwijd een alomvattende aanpak komt om zo moedersterfte te ter voorkomen.
Op 14 juni, Wereld Bloeddonorendag, wordt de geboortedag van Karl Landsteiner herdacht, die het ABO bloedgroepensysteem ontwierp en deze dag wordt wereldwijd herdacht. Vrijwillige, onbetaalde bloeddonoren zijn het fundament voor de beschikbaarheid van veilig bloed in Suriname. Voor het optimaliseren van de gezondheidszorg en het redden van levens in onze gemeenschap is een adequate voorziening van veilig bloed noodzakelijk.
In Suriname hebben wij momenteel 7.300 bloeddonoren. Op 19 juni zullen ruim 99 bloeddonoren worden gehuldigd door de president van Suriname. En op vrijdag 20 juni viert het Surinaamse Rode Kruis zijn 74ste verjaardag. Een reden om hierbij stil te staan. Al 74 jaar voert het Surinaamse Rode Kruis middels zijn programma’s verschillende humanitaire acties uit. Onze programma’s stellen ons in staat, de gemeenschap te bereiken en beter voor te bereiden op rampen, crisissituaties en ook de toegang tot goede gezondheid te verhogen.
Op zondag 22 juni organiseert de organisatie daarom een gezellig samenzijn om de bloeddonoren, die een bepaalde mijlpaal in het geven van bloed hebben behaald, te huldigen en de 74ste verjaardag gezamenlijk te vieren.
Dit samenzijn valt dit jaar in de periode van WK voetbal in Brazilië. Daarom zal ook worden gezorgd voor faciliteiten voor de voetballiefhebbers om de voetbalwedstrijden te kunnen volgen en verder zullen er verschillende gezelschapsspelen zijn waaraan andere bloeddonoren en hun gasten kunnen deelnemen.

error: Kopiëren mag niet!