Chiragally procedeert met succes in kort geding contra Staat Suriname

1ChiragallyDe kort gedingrechter heeft in het voordeel beslist van Oemar Chiragally, die eerder een kort geding had aangespannen tegen de Staat Suriname. Volgens de rechter is het vervallen verklaren van het recht op grondhuur niet mogelijk. Indien de tegenpartij de vervallen verklaring niet onmiddellijk intrekt, zal zij een dwangsom van SRD 50 miljoen moeten betalen. Voor het geval de gedaagde de beschikking van vervallenverklaring reeds heeft laten inschrijven in de registers van het Hypotheekkantoor, moet deze onmiddellijk worden doorgehaald. Gebeurt dit niet, komt er dan eveneens een dwangsom van SRD 50 miljoen.
De ondernemer Oemar Chiragally had een kort geding tegen de Staat Suriname aangespannen om te voorkomen dat een stuk grond, dat hem in grondhuur was afgestaan, wordt ingetrokken. In de maand april 2014 kreeg hij een aanmaning van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer om het 28 hectare grote areaal binnen vier weken in cultuur te brengen, anders zou de toewijzingsbeschikking vervallen worden verklaard en zou het terrein terug in de boezem van de Staat terecht komen. De ondernemer had miljoenen geïnvesteerd in het project.
De aanleiding hiervan was dat minister Relyveld onlangs de uitspraak had gedaan om grote lappen grond die niet worden benut, in te trekken. Minister Relyveld haalde aan dat het zo is dat personen van de opeenvolgende regeringen honderden hectaren grond in grondhuur hebben gekregen. In de meeste gevallen is er aangevraagd om aan landbouw en veeteelt te doen. Echter staan de meeste gronden er nog precies zo bij als bij de uitgifte. Toen de minister deze mededeling enkele maanden geleden dee,d kon hij niet exact aangeven over hoeveel tijd hij hiertoe over zou gaan. Echter bleek Chiragally eerste prooi hiervan te zijn. Relyveld haalde toen ook aan dat de Staat de grond die wordt ingetrokken in eerste instantie zal gebruiken voor de woningbouw en wil zijn ministerie de grond uitgeven aan personen die al jaren een aanvraag hebben gedaan.
In 2011 trok de huidige regering de casinovergunning van hotel Wyndham Garden in. Door de intrekking kwam de officiële opening van het gokhuis in gevaar. Uiteindelijk besloot de rechter in kort geding dat de intrekking onrechtmatig is geweest.
FR

error: Kopiëren mag niet!