Politiek analist Van Mulier: Javaanse Surinamers kunnen rekenen op groepssolidariteit

persbericht lezing (2)Het etnisch bewustzijn van de Javaanse Surinamers is veel verder dan bij andere etnische groepen in Suriname. Dit concludeert Ludwich van Mulier aan de hand van de politiek-historische benadering. Hij stelt dat de Javaanse of Indonesische Surinamer wel kan rekenen op de groepssolidariteit, mits deze door de politieke leiders op de juiste manier aangekaart wordt. ‘Dan kun je de groepssolidariteit positief inzetten’, meent de politiek analist.
Van Mulier is auteur/uitgever tevens oprichter van Masusa Uitgeverij en medeoprichter van de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij verzorgde maandagavond 9 juni 2014 een presentatie voor structuren van de Pertjajah Luhur, waarin hij de politieke historie belichtte en een analyse van de recente politieke ontwikkelingen presenteerde. Van Mulier behandelde onder meer de ontwikkelingsgang van de organisatiegraad van de Javaanse groep in Suriname, maar ook de ontwikkelingsgang van de richting van de etnische politiek in Suriname, om daarmee te kunnen bepalen waar we vandaag de dag staan. Hij ging onder meer in op het etnisch bewustzijn binnen de Javaanse oftewel de Indonesische Surinamers. ‘De Indonesiërs hebben samen met de Japanners Nederland verdreven uit Indonesië. De Indonesiërs hebben de Japanners verdreven uit Indonesië om zichzelf te kunnen zijn. De Indonesiërs hebben de Chinezen verdreven uit Indonesië, omdat de Chinezen een plotselinge rush hadden op de economie en de hele middenklasse in Indonesië gingen bepalen, wat een etnisch probleem was geworden’, zei Van Mulier, die met deze voorbeelden wilde aangeven dat het Indonesische etnische bewustzijn ook bij de Indonesische Surinamers, onder meer door deze ontwikkelingen, verder is dan bij de andere etnische groepen in Suriname.
Politiek bewustzijn
Het feit dat na het uitzetten van de PL er bepaalde machinaties waar te nemen zijn bij de KTPI, heeft volgens Van Mulier te maken met het etnische politieke bewustzijn binnen de Indonesische groep. ‘Ik ga niet in partijpolitieke dingen bemoeien, ik heb het over de algemene trend om te zeggen: ‘Jongens, dan zijn wij ook klaar met deze man’, doelende op de NDP. Kijk wat er gebeurt met onze Javaanse broeders. Dan krijg je een bepaald sentiment daar’, zei de politiek analist. Eén van de principiële dingen van de PL is dat de hele PL zijn partijleider heeft gevolgd. ‘Dat is demonstratie van kracht. Dat er geen opportunistische mensen zijn binnen de PL. Ef’ yu fas’ wan fu unu, dan yu fas’ un ala’, verwoordde Van Mulier de gedachtegang van de partij. ‘En dat zouden alle andere partijen moeten demonstreren.’
Hij merkte op dat president Desi Bouterse demonstreert dat hij met alle partijen kan doen wat hij wil en zijn verdeel-en-heerspolitiek op hen kan toepassen, behalve met de PL. ‘Daarom moest Somohardjo eruit. De PL is niet te manipuleren’, was de conclusie van Van Mulier.
Samenwerkingsverband
De inleider ging ook in op het samenwerkingsverband van de oppositionele partijen. Hij stelde onder meer dat het nu om een nieuwe combinatie gaat, waarbij partijen ook nieuwe afspraken met elkaar moeten maken. ‘Dat betekent dat er nu nieuwe condities moeten worden geformuleerd door ons allemaal. Een nieuw beleid, een nieuwe strategie.’ De inleider zei dat ervoor gewaakt moet worden dat ‘paardje wordt gereden’ op de PL. Het gedogen van de kandidatuur van de VHP voor het presidentschap is voortgekomen uit een oude afspraak. Volgens Van Mulier zouden partijen binnen het samenwerkingsverband daarom nieuwe afspraken met elkaar moeten maken.

error: Kopiëren mag niet!