Ophef om barbaars ritueel met haan

haanDierenorganisaties in Nederland maken zich grote zorgen om de oplopende temperaturen dit Pinksterweekend. De Dierenbescherming roept Schiermonnikoog op om te stoppen met het ophangen van een haan in een hoge mast tijdens het feest Kallemooi. Het dier bezwijkt mogelijk door het tropische weer.
Traditiegetrouw wordt op Schiermonnikoog elk Pinksterweekend een levende haan in een mand gestopt en in een hoge mast gehesen. Het dier blijft daar drie dagen zitten met alleen wat nat brood.
De Friese afdeling van de Dierenbescherming schrijft op de webste: “Zeker nu de temperatuur dit weekend kan oplopen tot tropische waarden is het welzijn van de haan, onder deze omstandigheden, niet te garanderen.” Toch is Schiermonnikoog van plan om de haan gewoon omhoog te hijsen. Op Twitter wordt boos en verbaasd gereageerd op de traditie. Een online petitie tegen dit dierenleed is inmiddels meer dan 1600 maal getekend.
Honden
De Koninklijke Hondenbescherming waarschuwt vandaag in De Telegraaf dat het tropische weer levensgevaarlijk is voor honden. Hondenbezitters wordt geadviseerd de dieren zoveel mogelijk uit de zon te houden, veel water te laten drinken en de dieren te laten zwemmen. Asfalt moet worden vermeden omdat de voetzolen van de viervoeters kunnen verbranden.

error: Kopiëren mag niet!