Robby Makka: Onze verkeerseconomie is “dodelijk"

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe regering en met name de ministeries van Financiën, TCT, Juspol, Volksgezondheid en vooral Openbare Werken doen er goed aan om professioneel goed beleid te maken van en voor onze verkeerseconomie. Dit deel (het spoor van verkeerseconomie) is zwaar “ondervoed”. Elke economische poot begint met wetenschappelijk onderzoek: cijfers en beheersmaatregelen. Dat zegt economieanalist Robby Makka aan Dagblad Suriname. Makka reageert naar aanleiding van de verkeersdoden afgelopen zondag op de Afobakaweg (3), waarmee het aantal verkeersdoden van 2014 nu al op 33 zit. Op 30 december 2011 vielen er ook al twee doden op deze weg.
Rapport
Volgens Makka waren er per midden augustus 2013, 46 verkeersdoden genoteerd. “En als het zo doorgaat, gaan we wwer naar het aantal van 40+. Je kunt ook zeggen “mi gado, ai baja” of “wanneer leren wij af” maar dat is alleen troostbaar op een crematieoord of begrafenis. “You have to do more”, zegt Makka stellig. Makka verwijst hierbij ook naar het rapport van de WHO.
Meer cijfers
Tussen 1990 en 1999 waren er 637 verkeersdoden, gemiddeld 70,8 gemeten over 9 jaren. Tussen 2000 en september 2012 was het aantal 980 verkeersdoden. Dat is gemiddeld 62 doden per jaar tot september en afgerond naar december naar 80+. In 2010 kwamen 87 personen om ten gevolge van een verkeersongeluk, waren dat 86 in 2011, 84 in 2012 en 74 in 2013.
Voertuigen
Volgens Makka had ons land in 1991 80.9991 geregistreerde voertuigen, 115.183 voertuigen in 2000 en 206.052 voertuigen in 2011. Dus dat is minimaal 2 maal zoveel dan in 1991. We kennen nu gemiddeld 700 aanrijdingen per maand.
Verkeersslachtoffers
Naast de doden zijn 4.199 verkeersslachtoffers met letsel geregistreerd in 2013. Dat blijkt uit informatie van de EHBO van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Vergeleken met de 4.331 van 2012 is dit cijfer van 4.000+ zorgwekkend.
Oplossingsrichting
Het is duidelijk dat er iets “meer en vooral iets anders” gedaan moet worden, zonder schuldvraag. De oplossingsrichting is zoals voor vele vraagstukken dat zaken professioneler moeten worden aangepakt: cijferanalyse moet sterker zijn, het niveau van het beleid hogerop en de uitvoering van maatregelen crisisachtig. Verkeerseconomie is een gezamenlijk- en volksvraagstuk. Makka pleit voor een vakcommissie vervoers- en verkeerseconomie waarbij, theorie, praktijk en beleid in alle facetten worden doorgenomen: verkeer en alcohol, rijgedrag en risicowegen, verkeersmeubilair, bevolkingsomvang en verkeersintensiteit, boetes en voorlichting. “Ik weet zeker dat je het dodenaantal en de verkeersongelukken maar ook indirecte zaken als vervoerskosten, de filevorming, etc. kan tackelen”, zegt Makka.

error: Kopiëren mag niet!