Vissers worden weer geteisterd door zeepiraterij

Afgelopen zondag was het weer raak. Omstreeks 13.00 uur hebben vier zeepiraten twee vissersboten gekaapt ter hoogte van bijkans elf kilometers verwijderd van de monding van de Nickerie- en Corantijnrivier. Ze hebben de tien vissers, die in de twee boten waren‚ aangevallen. Twee van hen zijn daarbij zwaar gewond geraakt, omdat de zeepiraten hen kapwonden hebben toegebracht. De zeepiraten wilden alle vangsten van de vissers hebben. Daarnaast hebben ze van de ene boot de buitenboordmotor meegenomen en van de andere boot de buitenboordmotor kapot geslagen. Volgens een van de vissers‚ dhr. Ramdien‚ zijn deze vissers gesleept door andere vissersboten. Het vermoeden bestaat dat de zeepiraten van het kustgebied van Suriname kwamen om de aanval te plegen. ‘Laat de overheid zorgen voor de kustwacht‚ anders gaat de visserijsector achteruit. Want de vissers zijn bang om op zee te gaan’, zegt hij.
Vessel Monitoring System
Mark Lall van het Visserscollectief geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat dit soort gevallen zich vaker in dat gebied tot Coppenamepunt voordoen. Hij geeft aan dat zijn organisatie steen en been geklaagd heeft over de kapingen, die zich geregeld niet alleen voordoen in dat gebied, maar ook dat de kustwacht eindelijk op gang komt. De kustwacht is er, de boten zijn er ook al, het personeel is getraind, alleen moet er nog wetgeving komen. Als er wetgeving is voor de kustwacht, dan kunnen de mannen rechtmatig handelen. Lall geeft verder aan dat het te verwachten is dat het Vessel Monitoring System (VMS) dit jaar nog operationeel wordt. Het VMS is een satelliet volgsysteem, waarmee de bewegingen van de vissersboten kunnen worden gevolgd. Op deze manier kan de kustwacht de veiligheid van de vissers voor de kust beter waarborgen. Verder moet het systeem zorgen voor duurzame exploitatie van de visgronden. Lall verwacht dat het VMS in juni of juli een feit zal zijn. Het is volgens hem een groot project, omdat de installatie daarvan op ongeveer 400 boten moet plaatsvinden. Er zijn reeds testen gedaan en daaruit is gebleken dat het systeem goed werkt.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!