Ondernemers ondervinden stagnatie bij politiebegeleiding zwaar materieel

Stagnatie in economische activiteiten voor ondernemers met zwaar materieelOndernemers van zwaar materieel hebben bij Dagblad Suriname hun beklag gedaan dat zij vaak zitten zonder politiebegeleiding bij het transport van hun zwaar materieel. Per dienst kan de Motor Surveillance Dienst (MSD) voor slechts een (1) transportbegeleiding zorgdragen. Dit leidt tot irritatie bij belanghebbenden, maar ook tot contractbreuk met de opdrachtgever. De geplande overeengekomen werkzaamheden zijn momenteel afgenomen vanwege de beperkte transportbegeleiding. Bij de MSD zijn momenteel 21 veldwerkers, van wie 4 op de opleiding zitten. ‘Dan praten wij nog niet over de uitvallers of wetsdienaren die met ziekteverlof zijn.’ Een lid van de MSD geeft desgevraagd aan de krant te kennen dat zij 2 diensten per dag hebben, te weten van 06.00 uur tot 14.00 uur en van 14.00 uur tot 22.00 uur. Het zorgen voor de transportwerkzaamheden voor zwaar materieel is van 09.00 uur tot 12.00 uur. Tussen 06.00 uur tot 09.00 uur zijn de manschappen van de MSD verkeer regulerend bezig op de meest drukke wegen of verkeersknooppunten. Na 12.00 uur is het weer spitsuur, want dan gaan de scholen uit en bepaalde bedrijven of instanties sluiten voor het schaftuur.
De krant maakte contact met de politievoorlichtingsdienst. De medewerker van de voorlichtingsdienst gaf aan dat de informatie op waarheid berust. De MSD heeft de opdracht gehad om per dag 2 transportbegeleidingen te plegen. Daarnaast hebben de medewerkers van de MSD hun reguliere werkzaamheden. Bovendien spelen de overuren ook een belangrijke rol in deze. De overuren zijn momenteel teruggebracht op 75 overuren per maand. Dit zal wel gevolgen hebben voor de doorstroming van het verkeer wanneer die uren reeds zijn bereikt. Er zullen dan minder verkeerregelaars op straat zijn en de politie zal dan het oude versje opzeggen ‘wij zijn onderbemand’. De voorlichtingsmedewerker zegt dat het niet zo zeer gaat om de 75 overuren. ‘Als je voor de begeleiding van zwaar materieel moet zorgen, worden je uren gehaald uit je reguliere diensten. Dit kan zelfs een hele dag duren als je bijvoorbeeld naar het binnenland moet. Er zijn geen financiële verplichtingen aan deze dienstverlening verbonden’, zegt de politievoorlichtingsdienst.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!