Guyana treft maatregelen tegen chikungunya

Guyana zal nu personen die het land betreden aan verschillende testen onderwerpen. De testen zullen uitgevoerd worden op mensen met chikungunya-symptomen als hoofdpijn, gewrichtspijnen en pijn aan de ogen. Het doel hiervan is om de komst van het chikungunya-virus in het land tegen te gaan. Volgens de directeur van Vector Control Services (VCS), dr. Reyaud Rahman, zullen posten gestationeerd worden op de Ogle Airport en later op de Cheddi Jagan International Airport. Rahman zegt dat het land niet de intentie heeft om ongemak voor de passagiers te creëren, maar dat het doel is om gevallen van het virus te identificeren en deze onder controle te krijgen. Medische werkers zullen personen monitoren die al naar de reeds geïnfecteerde eilanden zijn geweest.
Het Caribisch Gebied heeft in december 2013 voor het eerst kennis gemaakt met het chikungunya-virus toen het in St. Maarten werd ontdekt. Meer dan 4.108 gevallen werden in 14 landen gerapporteerd. Chikungunya is tot nu voorgekomen in Anguilla, Aruba, Virgin Islands, Haïti, Dominica, de Dominicaanse Republiek, Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, St. Barthelemy, St Kitts and Nevis, St. Lucia, St. Vincent and the Grenadines en St. Maarten. Bij de achtste Zuid Amerikaanse gezondheidsraad van Unasur in maart gaf de directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) aan dat men in een vergevorderd stadium was wat de voorbereiding betreft en kennis van deze ziekte. Verder zei hij aan dat de acties die genomen worden bij het voorkomen van dengue ook gehanteerd kunnen worden bij het voorkomen van chikungunya, zoals het bestrijden van broedplaatsen. Ook worden er verschillende testen uitgevoerd naar deze ziekte. Er zijn acties gaande en het zit in de planning dat de samenleving op de hoogte gehouden zal worden. Chikungunya is een virale ziekte, die voornamelijk door de Aedes Aegypti muskiet wordt veroorzaakt en dengue-achtige symptomen geeft. Symptomen van de ziekte zijn een plotselinge hoge koorts, ernstige pijn in de polsen en enkels, spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en huiduitslag. Of er een maatregel als die in Guyana ook in Suriname uitgevoerd zal worden op binnenkomende toeristen, is niet bekend.

error: Kopiëren mag niet!