Wie steelt en wie heelt?

Al enige tijd verschijnt in alle lokale kranten een bekendmaking waarbij een beloning van SRD 35.000 wordt uitgeloofd voor inlichtingen die leiden tot het vinden van een haspel met kabel.
De haspel heeft een diameter van ongeveer 2 meter, waar nog ongeveer een halve kilometer aan kabel op ligt. De kabel is van het merk Prysmian en het totale gewicht ervan is ongeveer zeven ton. Bij navraag door Dagblad Suriname op het vermelde telefoonnummer, wil degene die de telefoon opneemt geen verdere informatie verstrekken en niets inhoudelijks zeggen over de bekendmaking. “Ik wil niet zeggen dat het gestolen is, maar de haspel is niet meer in ons bezit”, was de verklaring van degene die verder niet met naam genoemd wil worden. Een vlugge berekening doet vermoeden dat degene die de haspel kwijt is, de afgelopen maand al ongeveer SRD 100.000 heeft besteed aan advertenties in de dagbladen om de kabel terug te krijgen.
Eerder berichtten werknemers van Staatsolie dat het bedrijf al langer dan een maand geteisterd wordt door kabeldiefstal. Dit is zo erg dat het ervoor kan zorgen dat de raffinaderij verlaat opgeleverd wordt. Verontruste werknemers geven aan dat men stukken kabels wegsnijdt en meeneemt zodra men naar buiten gaat en zich buiten de plant begeeft. Deze incidenten betreffen kleine stukken ‘electrical’ en ‘instrumentation’ kabel. De kabel in de advertentie is een hoogspanningskabel. Dit is een bijzonder type kabel, omdat daarmee elektriciteit getransporteerd kan worden onder hoge spanning. Er zijn niet veel bedrijven in Suriname die werken met een hoogspanningskabel of hoogspanningsnet.

error: Kopiëren mag niet!