Project van SRD 800.000 opgeschroefd naar SRD 2.5 miljoen

Een project van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dat in eerste instantie geraamd was voor SRD 800.000 is opgeschroefd naar SRD 2.5 miljoen. Het betreft de schoonmaak van 37 kilometer kanaal te Nickerie waardoor de rijstboeren in de droge periode voorzien kunnen worden van water. Voor het project dat eerst SRD 800.000 zou kosten, hadden twee aannemers reeds een aanvraag ingediend. Deze twee aanvragen zijn terzijde geschoven en men heeft vier andere aannemers aangetrokken. De aanneemsom werd opgeschroefd naar SRD 2.5 miljoen.
‘Dit bedoel ik, wanneer ik keer op keer blijf waarschuwen dat de president de LVV-minister moet beschermen tegen de haaien en haviken die rond hem genesteld zijn’, sprak het VHP-assembleelid Mahinder Jogi tegenover Dagblad Suriname. Hij kan het zich niet voorstellen dat bij een project van LVV, de leiding in handen ligt van het ministerie van Openbare Werken (OW). ‘Dit is een verkapte vorm van onderhandse gunning’, zegt Jogi fel.
De VHP’er heeft het gevoel dat indien de nieuwbakken LVV-minister geïnstrueerd wordt door de haaien en haviken om zich heen, er toch niets positiefs terecht zal komen voor de verschillende sectoren. ‘Omdat de haaien en haviken niet denken aan het ontwikkelen van een goed landbouw-, veeteelt- en visserijbeleid. Ze denken aan wat anders.’ Tegen deze achtergrond heeft Jogi meerdere malen de president opgeroepen om de LVV-minister te beschermen.
‘Want de minister is heel kundig en heeft een landbouwbagage aan kennis en ervaring. Er moet niet uit het oog verloren worden dat hij landbouwkundig ingenieur is.’ Volgens Jogi betreft het de eerste kundige ministers sedert 1973. ‘Als de minister door de haaien en haviken niet als dekmantel gebruikt wordt om hun duistere praktijken uit te voeren, is de minister wel in staat om de belofte van president Bouterse, namelijk Suriname maken tot voedselschuur van het Caribisch gebied, gedeeltelijk te realiseren. Ik zeg gedeeltelijk omdat de minister maar een jaar aanzit.’
Geen natrap aan VHP-ministers
Dat Jogi de kundigheid van de minister aan de grote klok heeft gehangen, ook in het parlement, wil volgens hem niet zeggen dat hij een natrap geeft aan de vorige LVV-ministers uit zijn eigen partij (VHP). De meest recente ministers die het ministerie hebben geleid namens de VHP zijn Kermechand Raghoebarsingh – die econoom – was en de jurist Geetapersad Gangaram Panday. Radjkoemar Randjietsing, ondervoorzitter van de VHP en tevens assembleelid, was zelf ook onderminister van LVV. ‘Ik heb niet gezegd dat de mensen slecht waren, ze hebben allemaal hun best gedaan om de sectoren in goede banen te leiden. Maar een landbouwkundig ingenieur als minister is wel de eerste maal voorgekomen in de historie, sedert het ministerie bestaat.’ Het is niet duidelijk waarom de partij van Jogi, die kan rekenen op voldoende academici, nimmer een landbouwingenieur op deze cruciale post wist te benoemen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!