Lackin ontkent gerommel met geld bij cassaveproject

De minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, ontkende gisteren dat er gerommeld wordt met financiën bij de uitvoering van het cassaveproject. Volgens hem wordt de indruk gewekt dat er flink met geld wordt gestrooid, terwijl dit helemaal niet het geval is. Hij deed eveneens uit de doeken dat er geen cent uit China is geïnvesteerd in het project. Het betreft financiën afkomstig van de begrotingen van het ministerie van Financiën.
Het VHP-assembleelid Mahinder Jogi die eerder interrumpeerde, maakte zich danig zorgen dat de cassavefabriek Innovation Agro Processing (IAP) na twee jaren maar niet van de grond kan komen. Jogi wilde weten hoeveel geld er precies gestopt is in het project. Deze vraag bleef onbeantwoord. Eerder gaf de Buza-minister te kennen dat de projectdragers Kamla Madho, die eveneens de partner is van de minister, en Robert Powel pro Deo werk zouden verrichten ten behoeve van het project. Jogi deed uit de doeken dat Power beleidsadviseur is bij het ministerie van Financiën, terwijl Madho de voorzitter is van de Deviezencommissie. ‘Ze krijgen degelijk geld vanuit andere kanalen’, benadrukte Jogi.
Voor het VHP-assembleelid Radjkoemar Randjietsingh bleef het een vraagteken hoe de overheid kan investeren in een private onderneming. ‘Er is iets misgegaan’, persisteerde hij. Ook vroeg hij hoeveel cassavemeel intussen is geëxporteerd.
De opening van IAP NV vond op 19 december 2012 plaats in het district Para. Er is in totaal US$ 1 miljoen geïnvesteerd in dit project. De fabriek staat in de omgeving van het Jan Starke Opleidingscentrum (Zanderij 1). De fabriek heeft een verwerkingscapaciteit van 30 ton cassave per dag. Als doel was gesteld om de import van cassavemeel in te dammen door deze zelf te produceren. Echter, de eerste partij opgekochte cassave bleek te zijn gedumpt. Deze is nooit verwerkt tot cassavemeel.
Ook heerst er enorme onduidelijkheid over de status van het bedrijf. Aan de ene kant wordt beweerd dat het een staatsbedrijf is dat ressorteert onder het ministerie van Financiën, terwijl in het prille begin aangegeven is dat de oprichting van het bedrijf een particulier initiatief is van Kamla Madho en Robert Power. Beiden bezaten elk 50 % van de aandelen. Verder staat op de begroting van Financiën SRD 2 miljoen gereserveerd voor IAP NV.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!